PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

17. listopadu 2010

Stínem políbená

český cover
Autor: Richelle Mead
Originální název: Shadow Kiss
Knižní série:  Vampire Academy
Díl: třetí
Žánr: fantasy, upíři, dhampýři

Česká anotace: Vlády se ujímá jaro a Rose Hathawayová by se měla připravovat na maturitní zkoušku. Jenže od nedávného smrtícího souboje se Strigoji se necítí zrovna nejlépe. Trpí nočními můrami, duši jí zaplavuje temný smutek a předznamenává cosi zlověstného.

Rose dobře ví, že jí není dovoleno milovat jiného strážce. Že musí především chránit Lissu, poslední princeznu z rodu Dragomirů. Jenže když přijde na krásného Dimitrije Belikova, některá pravidla se prostě musí porušit!

Rose své nejlepší kamarádce Lisse lže o svém vztahu k Dimitrijovi, ale jejich přátelství se nyní ocitá v ještě větším ohrožení než kdy předtím. Nesmrtelní vampýři se chtějí pomstít za to, co jim Rose nedávno provedla. Ve strašlivé bitvě, která předčí i nejhorší noční můru, se Rose bude muset rozhodnout mezi dvěma lidmi, na nichž jí záleží nejvíc. Bude ale její volba znamenat, že přežije jen jeden z nich? A pokud ano, bude to Lissa, nebo milovaný Dimitrij?

Nakladatel: Domino
Počet stran: 328
Vazba: Brožovaná
ISBN: 978-80-7303-523-5
Vydání v USA: 2008
Vydání v ČR: 2010

Moje hodnocení:





Moje hodnocení originální obálky:
1. verze





2. verze





Moje hodnocení české obálky:





český přebal je stejný jako 1. verze originálníhop přebalu

Datum četby: četla jsem to nejprve v angličtině, jelikož české vydání ještě nebylo

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Udělala to! Ona to udělala! A Richelle toho o tom napsala táák málo! -.- A Dimitri...



Můj názor (obsahuje spoilery):  
Rose dostala své první značky... ale stále se kvůli smrti Masona necítí moc dobře. Začíná se víc kamarádit s jeho nejlepším kamarádem, Eddiem. Snad proto, aby se s tak náhlou smrtí vypořádala. 

Ke všemu se ještě přidávají závěrečné zkoušky, v nichž má prokázat svou schopnost stát se Strážkyní. Jenže jako na potvoru jí do dvojice není přidělena Lissa, jak by si obě přály, ale Christian. A jak je známo, ti dva se nemají zrovna dvakrát v lásce. Přesto se Rose snaží ve zkoušce obstát. 

Ne, že by se jí to dvakrát dařilo. Valí se na ni jeden problém za druhým. A jakoby nestačil její docela dost kompilovaný vztah s Dimitrijem, o němž se bojí s Lissou promluvit, začne Rose vídat Masonova ducha. Konečně pochopí, co znamená být Stínem políbenou.

Po jednom obzvláště intenzivním okamžiku v chajdě mezi Rose a Dimitrijem (no konečně!!!) školu napadnou Strigojové, kteří zjistili, jak prolomit ochrannou vrstvu okolo celé školy. A jelikož jsou Strigojové v přesile, zapojí se do boje i sama Rose... v závěsu s Christianem, kterého už nebaví jen tak stát a dívat se, jak za něj ostatní nasazují život, když on sám může pomoct sežehnout pár těch špatných. 

Podaří se jim zlikvidovat větší část Strigojů, ale jak se ukáže, pár studentů - Morojů i Dhampýrů - si Strigojové při úprku odnesli s sebou. Na svačinku. Proto se několik Strážců v čele s Dimitrijem, matkou Rose a samotnou Rose vydají studenty zachránit, protože ještě mají šanci. 

Jenže jak už se Rose naučila v předchozím díle. Ne všechny se dá zachránit. A nejhorší ze všeho je, když nedokážete zachránit ty, které milujete...

Třetí díl mě opět v ničem výrazně nezklamal... až teda koncem. Z toho jsem byla docela mimo...

Richelle se podařilo napsat další krásný kousek. Je napěchovaný dialogy, myšlenkami, akcí... Rose zase o kus dospěla a konečně se dočkala toho, na co čtenářky čekaly. První noci s někým, koho miluje a kdo miluje ji. Jen jsem byla mírně zklamaná tím, že to nebylo více popsané... Ale to jenom můj subjektivní čistě fanouškovský názor :D Jsem se zrovna na tenhle moment třepala... a Richelle mi ukázala jen kousek! Herdek!

Moc se mi líbil moment boje se Strigoji a konečně výraznější jednání Christiana. Řeknu vám, něco v něm je a Lissa by se ho měla držet (nebudu spoilerovat další díly... to až později). To vyhrocení stavu "Stínem políbená" je pěkně zajímavé...

Ale ten konec, ten mě teda totálně dostal. Po té, co si člověk řekne, že jsou spolu, že přežijí útok a že by to mohlo být fajn... po té vás Richelle krásně vyvede z konceptu. A vy si jenom říkáté -> kruci, kruci, kruci... Dimka přece nééé...

Musím říct, že Richelle umí dobře napnout čtenáře... V podstatě je spíš přivést k šílenství. Trojka je prozatím snad nejsilnější kniha z celé série.

 

3 komentáře:

  1. Já konec nepovažuju za zklamání, naopak jsem docela ráda, že to Richelle udělala tak, jak to udělala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já to nemyslela jako "zklamání", i když to tak vyznělo... Prostě to bylo velké BUM! na konec :)

    OdpovědětVymazat