PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

22. listopadu 2010

Stmívání

originální cover
Autor: Stephenie Meyer
Český název: Stmívání
Slovenský název: Súmrak
Originální název: Twilight
Knižní série: Twilight
Díl: první
Žánr: fantasy, upíři

Česká anotace: Isabella Swanová se stěhuje do Forks, městečka ve státě Washington, kde neustále prší. Zdá se jí, že na světě neexistuje nudnější a beznadějnější místo – až dokud nepotká tajuplného a přitažlivého Edwarda Cullena, který doslova obrátí její život vzhůru nohama.

Do Isabellina příjezdu Edward úspěšně tajil před obyvateli městečka svou upírskou osobnost. Ale nikdo není v bezpečí, zvláště Isabella, člověk, který je Edwardovi nejdražší. Milenci však balancují na ostří nože – mezi touhou a hrozným nebezpečím.

Nakladatel: Egmont
Počet stran: 407
Vazba: Brožovaná a vázaná
Vydání v USA: 2005
Vydání v ČR: 2005

Moje hodnocení:




Moje hodnocení originální obálky:




Moje hodnocení české obálky:
1. verze




2. verze




druhý český přebal je úplně stejný jako originální

Datum četby: jooo, to bylo kdysi dávno... tak rok 2006 tipuju, přečteno poprvé česky

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Edwarde, Edwarde...

Oficiální stránky knihy 
Oficiální stránky autora



Můj názor (obsahuje spoilery):
Bella se stěhuje za svým tátou, protože se její matka znovu vdala a tak jí chce dát tak trochu volnost, aby si mohla s novým manželem vydat na cestu a neměla tak dceru na krku. Musí si zvykat na nové město, které je na hony vzdálené slunnému Phoenixu; na novou školu, kde se stane okamžitě centrem pozornosti; a taky na nového partnera na hodinách Biologie, který vypadá, že je mu z ní tak nějak na blití.


O to horší to pak pro Bellu je, když zjistí, že ten kluk je na škole - spolu s celou svou rodinnou - docela celebrita. Každá holka by s ním chtěla prožít mnohem víc než nějakých 7 minut v nebi, jenže tajemný Edward Cullen nemá o žádnou z nich zájem. Což je zvláštní, vezmeme-li v potaz, že všichni jeho sourozenci jsou jaksi popárování a on de facto zůstává na ocet.

Bellu to k němu táhne. Zdá se jí na něm něco zvláštního, tajemného, lákavého. A když už se jí o něm začne i zdát, je tu na lásku docela zaděláno. Ne, že by Edward vypadal, že o Bellu stojí. Sice jí zachrání život, když se na ni říti auto pomalu jako neřízená střela... ale i po té to mezi nimi vypadá dost bledě.

Až do chvíle, kdy se s ní Edward začne mnohem víc bavit. Vlastně víc než to. Postupně Bella zjišťuje, co Edward tak úzkostlivě tají. Tak trochu ji v tom poodhalování pomůže i její kamarád z dětství, Jacob. Člen indiánské rezervace La Push a syn nejlepšího přítele jejího otce.

Jaké že je to tajemství? Edward je upír.

A ne jenom on. Vlastně celá jeho rodina. A na světě nejsou jediní.

Bella se o tom totiž přesvědčí na vlastní kůži.

Už je to opravdu dávno, kdy jsem knížku četla úplně poprvé. Doporučila mi ji jedna kamarádka, která z ní byla totálně na větvi a tvrdila mi, že si to prostě musím přečíst. Tak jsem si to přečetla. A příběhu naprosto propadla.

Ruku na srdce, nejvíc ze všeho se mi líbil Edward. Prostě ideální kluk. Až na to, že je už řádku let po smrti. A živí se krví. Jenže upírství je sexy. Prožila jsem si takové to pravé fanouškovské crush-on...

Jenže tohle opojení u mě netrvalo zrovna dlouho. Pěkně jsem vystřízlivěla. S odstupem času jsem si knihu přečetla znovu a nechápala jsem, co jsem na ní zprvu viděla tak úžasného. Bella je naprosto otravná postava, která pořád jenom kňourá nad tím, jak si ji mohl vybrat někdo tak úžasný jako je Edward. A vrhá se na něho snad neustále a Edward prostě odolovává a odolává... až teda jednou neodolá a Bella je z toho celá hotová. Blahblahblah...

Neberte mě špatně. Není to špatná knížka. Jen je Bella přímo ukázkovým příkladem Mary Sue... fuj to.

Musím uznat, že ačkoliv to není nejlepší kniha, jakou jsem kdy četla, Stephenie dokázala napsat perfektního kluka, kterého by každá holka chtěla mít. Jenže takový kluk existuje jenom na stránkách knih. Tohleto by si fanatické houfy fanatických fanynek (:D :D :D) měly brzo uvědomit. 

Z nostalgie a z toho humbuku, který kolem celé Twilight ságy je, dávám nostalgické 3 hvězdičky za to, že i já jsem si kdysi myslela, že je Edward super cute a u každé jeho hlubokomyslné a smyslné věty jsem se culila jako malá holka.
 

1 komentář:

  1. tiež som si pretrpela ošiaľ z tejto knihy....Edward je proste dokonalý..nenájde sa niečo čo by nevedel a to mi proste po celú knihu vadilo...

    OdpovědětVymazat