PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

27. ledna 2011

The Replacement

originální cover
Autor: Brenna Yovanoff
Originální název: The Replacement
Knižní série: The Replacement
Díl: první
Žánr: fantasy, démoni

Anotace na Goodreads: Mackie Doyle není jedním z nás. I když žije v malém městečku jménem Gentry, pochází ze světa tunelů a černé kalné vody, ze světa žijících mrtvých dívek, kterému vládne potetovaná princeznička. On je Náhradník zanechaný před šestnácti lety v postýlce lidského dítěte. A teď, díky smrtelné alergii na železo, krev a posvěcenou zemi, Mackie bojuje o přežití v lidském světě.

Mackie by dal všechno za to, aby mohl žít mezi námi, hrál na kytaru nebo trávil čas se svou láskou, Tate. Ale když Tateina mladší sestra zmizí, dostane se Mackie do podsvětí Gentry, Mayhemu. Musí čelit temným tvorům a najít své právoplatné místo v našem světě, nebo v tom jejich.

Nakladatel: Razorbill (EN verze)
Počet stran: 343 (EN verze)
Vazba: Vázaná (EN verze)
Vydání v USA: 21.9.2010
Vydání v ČR: prozatím nevyšlo

Moje hodnocení:



Moje hodnocení obálky:



Promo ke knize


Datum četby: 4 dny, leden 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Nemám nejmenší ponětí, co tohleto bylo...

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora


Můj názor (obsahuje spoilery):
Zářný příklad toho, jak úžasná obálka může skrývat naprosto ujetý příběh. A to myslím naprosto vážně. Děj knihy je tak divný, že jsem doteď nepřišla na to, jestli je to divně dobrý příběh, nebo divně špatný příběh. A protože se nemůžu rozhodnout tak či onak, dávám knize neutrální 3 hvězdičky.

Přiznám se, že mě tahle kniha lákala hlavně díky obálce. Ta je naprosto úžasná a nebezpečně přitažlivá. Kdyby alespoň samotný děj knihy nebyl tak žalostný... achich ouvej.

Proč to říkám? Nápad na zápletku knihy je výborný. Ale to, co se z toho vyklubalo je vážně ujeté. Gentry vypadá jako normální městečko. Ovšem není. Místní obyvatelé o tom veřejně nemluví, ale věší nad okna a dveře nože, pilky, pilníky a nůžky. Pro ochranu. Před něčím, co se bojí i pojmenovat. Ale ne vždycky je tato ochrana účinná. Někdy prostě malé děti zmizí. A místo nich se v postýlkách objeví podivná šeredná stvoření, která nežijí příliš dlouho. Jednou malá Emma ze zvědavosti sundá nůžky nad postýlkou svého malého brášky... a za chvíli má místo něho v postýlce ono stvoření. A tady náš příběh začíná... a veškerá normálnost v rámci normálnosti knih končí. Dopředu se omlouvám za následující řádky. Možná byste tady měli přestat číst, protože na tuhle knihu se nedá napsat normální recenze.

Za prvé nevím, jestli je to běžné, ale já jsem nikoho neslyšela říkat Malcolmovi zkráceně Mackie. Strašně mi to připomíná tu posedlou panenku Chucky. Už tohle mi mělo být divné.

Za druhé, vyobrazení kluka pohledem autorky není vůbec špatné. Není to žádný vysněný kluk, jakého si napsaly autorky Beautiful Creatures. Docela i Brenně věřím, že takhle nějak by teoreticky mohl kluk uvažovat (ať už chceme nebo ne, nikdy nepochopíme, jak chlapi uvažují... stejně tak jako oni nepochopí, jak uvažují ženské... takhle to prostě je). Myslí hlavně na holky a na to, jak vypadají... a mezitím uvažuje nad svým vlastním životem mezi normálními lidmi. Dobře to by ještě šlo. Ale v tomto bodě je anotace více než závádějící. Protože Mackie *zakroutí hlavou nad tím jménem* není vůbec zamilovaný do Tate. Vlastně sám zprvu řekne, že ji vůbec nezná. I když ji později pozná.

Za třetí, Tate si z naprosto nepochopitelného důvodu najednou vybere Mackieho a neustále na něj doráží s různými věcmi okolo zmizení její mladší sestry, jejíž Náhradník nedávno zemřel. A navíc se najednou dozvíme, že se Tate už od mala kamarádí s dvojčaty (Danny a Drew), tudíž by ji zákonnitě Mackie měl znát, když s nimi taky kamarádí pěkně dlouho. Tak proč hned na začátku Mackie řekne, že Tate nezná???

Za čtvrté, vztah Mackieho a Tate je prapodivný. Nesnáší se, pak spolu leží na trávě, něco jí řekne, ona mu zajede rukou pod kalhoty (???), pak se najednou zase nesnáší, protože políbil jinou, zase jí něco řekne, ona ho zatáhne do svého pokoje, kde se na sebe vrhnou, podprsenka dole... k ničemu nedojde... Mackie běhá sem a tam, do podsvětí, zpátky, do podsvětí, šlehne si nějaký elixír, aby přežil na našem světě, zase zpátky... Tate musí zůstat doma, protože to je moc nebezpečné, do toho někdo ubližuje Emmě, jejich matka se vyznává z temné minulosti, jdou s Roswellem (mimochodem nejspíše jediný normální protagonista knihy s naprosto stupidním jménem - mám pocit, že se Brenna moc dívala na ten seriál - který je ke svému kamarádovi naprosto loajální a na NIC se ho neptá) a Emmou na hřbitov vykopat Náhradníka co zbyl po Tateině mladší sestře, nějak to oživí,  a pak úplně všichni kluci jdou zachránit mladší sestru...

Za páté, hlavní záporáci jsou asi totálně hloupí nebo co. Vůbec mě neděsí, spíše se mi protiví. Nechápu rozdělení podsvětí na dva světy. Jeden pošahanější než druhý. A pak si jako čtenáři ujasni, co je v téhle knize zlo.

A za šesté,  je tu nakonec úplně ujetá bitka, v níž se objeví jako zázrakem Tate a skoro oddělá jednoho hnusáka, zatímco se Mackie hrdinně svíjí na zemi v bolestech a krvi. Jako co TOHLETO je?

Zkráceně. Přečtete si první kapitolu, řeknete si WTF? Přečtete si druhou kapitolu, řeknete si WTF? Přečtete si třetí kapitolu, řeknete si WTF? .... Přečtete si poslední kapitolu a řeknete si - W T F ? Pardon, já vím, že tohleto není vůbec žádná normální recenze. Ale já vážně nevím, jaká slova bych měla použít. 

Říkáte si, proč jsem knize dala ty 3 hvězdičky, když tady vyjmenovávám jednu podivnost za druhou...? Kvůli jednotlivým myšlenkám hlavního hrdiny. Mackie je vážně strašně, strašně divná postava (Tate je ještě divnější), ale některé jeho věty jsou až tak realisticky pravdivé a ze života, až je to zarážející. Přistihla jsem se, že nad některými jeho myšlenkovými pochody hloubavě přemýšlím a říkám si, že mi mluví z duše. Jeho rozebírání světa jako takového bylo vážně perfektní. Už chápete, proč jsem z celé té knihy naprosto mimo?

Vyobrazení celého světa, obyvatel podsvětí a vůbec Gentry, které o podivných věcech a zmizeních vůbec nemluví, je místy morbidní až hrůza. Řeknu vám, kniha je to hodně divná... ale kdyby se ji někdy rozhodli přenést na filmové plátno a dobře ty jednotlivé kusy pospojovali, s dobrým režijním vedením by z toho byl výborný film. Takhle mi jen některé bytosti z podsvětí přišly děsně creepy. Vypadá to tak, že by to snad mělo mít i pokračování. Nechápu sice o čem, ale budiž.

3 komentáře:

  1. Som mimo. Doslova. Neviem čo si myslieť o tej knižke. Námet sa mi páči, obálka je tak ľahko strašidelná, ale... vážne neviem čo si myslieť. Vyzerá to zvláštne... až prapodivne zvláštne.

    OdpovědětVymazat
  2. Náhodou, tohle mě přesvědčilo si knihu přečíst.
    Je to dobrá recenze, dost jsem se nasmála :D
    Možná to bude blbost, ale přečtu si to :)

    OdpovědětVymazat
  3. Stormy, já jsem z toho úplně mimo a úplně mimo je i ta recenze :D

    DarkCastiella, to bych teda nečekala, že na ni někoho i nalákám :D

    OdpovědětVymazat