PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

18. února 2011

The Demon Trapper's Daughter

originální cover
Autor: Jana Oliver
Originální název: The Demon Trapper's Daughter (UK: Forbidden)
Knižní série: The Demon Trappers
Díl: první
Žánr: fantasy, lovci démonů, démoni, andělé, čarodějnice, sukuby, inkubové, černokněžníci, mrtví
Věková hranice: 15+ (sprostá slova)

Anotace na Goodreads: Riley Blackthorne jen potřebuje šanci, aby se předvedla - a na to přesně démoni spoléhají...

Sedmnáctiletá Riley, jediná dcera legendárního Lovce démonů, Paula Blackthorne, vždy snila o tom, že bude pokračovat v jeho šlépějích. Dobrou zprávou je, že díky ekonomickému otřesu lidského společenství a narůstajícímu počtu velkých měst pod vládou Luciferových démonů, potřebuje pobočka Spolku lovců v Atlantě veškerou možnou pomoc - dokonce i od dívky. Když se Riley zrovna nesnaží pracovat na svém úkolu, či na zvládnutí své vzrůstající zamilovanosti k dalšímu učni, Simonovi, věnuje se záchraně občanů před malými ďábly - Ďábelské klasifikace jedna, samozřejmě - podle přísných pravidel Spolku. Život jak má být - tedy pro průměrnou dospívající lovkyni démonů.

Ale pak démon Ďábelské klasifikace pět naruší její rutinní úkol v knihovně, ohrožujíc její život a její vybrané živobytí. A jako by to už tak nebylo zlé, náhlá tragédie udeří Spolek lovců a otočí její svět vzhůru nohama, přičemž ji zavede na mnohem nebezpečnější cestu, než by si zprvu představila. Když se jí celý život hroutí před očima, komu může Riley svěřit své srdce a svůj život?

Nakladatel: St. Martin's Griffin (EN)
Počet stran: 340 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN)
Vydání v USA: 1.2. 2011
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:




Moje hodnocení obálky:




Datum četby: 2 dny, únor 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Beck, víc Becka... já chci víc Becka...

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora


Můj názor (obsahuje spoilery):
Knihu jsem si předobjednala už pěkně dávno, protože mě obsahově hodně zaujala a co si budeme říkat, stejně tak mě hodně zaujala i samotná obálka. Mám moc ráda příběhy s lovci démonů a doufala jsem, že se kniha snad bude podobat mé velice oblíbené sérii The Mortal Instruments (alias Nástroje smrti). V něčem to podobné je, jinak je to ale úplně jiné.

Setkáváme se sedmnáctiletou Riley, která žije jen se svým otcem, v hotelovém pokoji, a která se chce v budoucnu stát stejně jako její otec lovcem démonů. Píše se rok 2018 a svět se změnil v důsledku ekonomické krize. Po celém světě se běžně vyskytují pekelní démoni, které poslal Lucifer na lidský svět, aby si zařádili. Veškerý kov a cokoliv, co by se dalo prodat, z ulic už úplně zmizelo. Lidé si navzájem vyměňují a kupují věci na trzích, jako to mu kdysi bývalo snad ve středověku. Školy se hromadně uzavírají, stejně tak třeba i nemocnice, nebo i obyčejné obchody. Mládež "chodí do školy" na etapy a na různá místa. Buď chodí do školy odpoledne a hodiny mají třeba ve staré nemocnici, nebo večer a učí se v prodejně kávy... a tak dále. Lidé ví o bytostech jako jsou sukuby, inkubové, čarodějnice, černokněžníci, nemrtví... avšak povídačky o upírech a vlkodlacích jsou nejspíš jen žvástem.

Hlavním mínusem celé knihy pro mě je to, že vám autorka v průběhu knihy v podstatě nevysvětlí, co se stalo, že se svět chová tak, jak se chová. Tu a tam průběžně sbíráte střípky a snažíte si obraz blízké budoucnosti poskládat. Dle mého to tak autorka zamýšlela a doufám, že v knize příští se toho o momentálním světě dozvíme víc.Takhle častokrát tápete a některé věci vám třeba nedojdou.

Příběh je vyprávěn ze dvou pohledů. Sedmnáctileté Riley a o pět let staršího Becka, který je partnerem-lovcem-v-boji jejího otce. Dostanete se do hlavy opravdové sedmnáctky, která některé věci prožívá víc, než by bylo zdrávo, a do hlavy kluka, který dospěl mnohem dřív, než je normální a který se na svět dívá jako bitvami ošlehaný voják... a hlavně jako chlap. Musím uznat, že tohle se Janě opravdu podařilo. Riley je sice puberťačka jak hrom, stará se o to, jak vypadá před klukama a co si o ní myslí. Na druhou stranu ale bere své budoucí povolání opravdu vážně, všímá si věcí, o něž ostatní třeba nezavadí pohledem a i když jí svět uštědří pěknou řádku kopanců, snaží se jít dál. Beck je chlap každým coulem. Rád pije pivo a balí ženské, užívá si života, jak se mu zachce. Svou práci ale bere smrtelně vážně, i když se mu kolikrát x věcí nepodaří tak, jak by si zrovna představoval. Jeho partner lovec je pro něj jako otec, kterého neměl. O to všechno je horší, když oba dva hrdinové ztratí jedinou jistotu v už tak zpackaném životě, kterou měli. A vypadá to, že se budou muset začít chovat jako rodina, s čímž se každý z nich vyrovnává po svém.

Kniha se mi vážně líbila. Byla naprosto odlišná od všech YA knih. Neklade se tady velký důraz na romantiku, ale spíš na samotnou akci. Ano, plno lidí knize vytýká, že okolo Riley se motají rovnou 3 kluci, ale co... pokud nakonec skončí s Beckem, budu jenom ráda. Toho kluka mám vážně ráda a rozhodně mu fandím. Riley... je holt Riley... nepatří zrovna mezi nejlepší hrdinky, ale má v sobě rozhodně potenciál na to, aby jí byla. Druhý díl s názvem Soul Thief má ve Státech vyjít prý už v září tohoto roku, na což jsem vážně zvědavá.

2 komentáře:

  1. Toto ma zaujalo. ^^ Možno sa dokopem k čítaniu v Aj už kvôli príbehu, ale pochybujem.:D

    OdpovědětVymazat
  2. Ona je to YA kniha pojatá zase trochu jinak, což je dobré, protože většina YA knih kopíruje pořád stejnou věc. Tady člověk pořád neví, co se stane.

    OdpovědětVymazat