PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

23. března 2011

Prokletí Titánů

český cover
Autor: Rick Riordan
Český název: Percy Jackson - Prokletí Titánů
Slovenský název: Percy Jackson - Kliatba Titanov
Originální název: The Titan's Curse
Knižní série: Percy Jackson and the Olympians
Díl: třetí
Žánr: fantasy, bohové, mytologické bytosti a příšery

Česká anotace: Že mám moc po svém otci, bohu moří Poseidonovi, už víš... Že patřím do Tábora polokrevných už taky víš... Ale na spoustu otázek neznám odpovědi ani já. Kam se poděla bohyně Artemis? Jaké nebezpečné a záhadné příšeře byla na stopě? Mám na sebe vzít děsivé Titánovo prokletí, kterým by se naplnilo proroctví Orákula? Jsem Percy Jackson a vydávám se se svými přáteli z Tábora polokrevných na další výpravu do mytologického světa. Vezmeme tě s sebou, chceš?

Nakladatel: Fragment
Počet stran: 336
Vazba: Vázaná
ISBN: 978-80-253-1122-6
Vydání v USA: 2007
Vydání v ČR: 2010

Moje hodnocení:



Moje hodnocení originální obálky:
1. verze



2. verze



Moje hodnocení české obálky:



Datum četby: 1 den, březen 2011, v češtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Percy, ty rozhodně jedeš...



Můj názor (obsahuje spoilery):
Konec dvojky mě vážně dostal a já jsem potřebovala vědět, jak to bude prostě pokračovat dál. Takže jsem samozřejmě ihned sáhla po třetím díle. A zase byl lepší.

Percy jde na pomoc Groverovi, který má čuch nejen na problémy, ale i na děti olympských bohů a právě nějaké našel. Ale nemůže je nepozorovaně dostat do tábora, protože se v jejich blízkosti nebezpečně pohybuje obluda, který by jim mohla jít po krku. Spolu s naším hrdinou se na záchranou misi vydávají i Annabeth s Thalií. Kdo že je Thalie? Někdo, kdo je pro bohy stejně nebezpečný jako sám Percy a je zázrak, že je vůbec na živu. Celá jejich "záchranná" akce se ovšem vyvrbí trošku jinak, než by si představovali.

Annabeth je nejspíš mrtvá, Bianca (jedno z těch dětí) se nečekaně přidává mezi lovkyně bájné panenské bohyně Artemis a nebezpeční odpůrci olympských bohů stále přibývají na síle a mají za lubem vypustit do světa něco, co by nemuseli ani sami bohové zastavit. Proto se Artemis rozhodne poslat své lovkyně spolu s Percym a jeho gangsta bandou (:D) do tábora, zatímco se sama pustí po stopách Lukea. Tady na naše staré známé čeká další věštba a dobrodružná cesta, které se Percy nemá správně vůbec zúčastnit. Jenže to by nebyl on. Přece nenechá Annabeth na holičkách!

Tahle série je vážně kniha od knihy lepší a lepší. Stále měla místy mezírky, ale já si jich ani nevšímala. Strašně jsem fandila Percymu a celá ta akční část knihy mě naprosto unesla. Z celé knihy je cítit, že začíná jít pěkně do tuhého. Ostatně, sami hrdinové začínají dospívat a taky tak myslet. Z předchozích chyb se poučili a jejich přátelství je mnohem silnější. Takže není vůbec divné, že se Percy nenechá vyšachovat, když jde o jeho kamarádku... a možná i o něco víc?

Líbí se mi, jak Rick netlačí na romantickou strunu. Stejně tak jako pro Rowlingovou je pro něj důležitý celý příběh. To, jak se s nástrahami osudu naši oblíbení hrdinové vypořádají. To, jak spolu s Percym nejspíš dospívají i samotní čtenáři. Jakékoliv city pak samy vyplují na povrch a vám to připadá všechno správné. Ne, vážně neočekávejte nějakou romantiku, ale rozhodně nám tu něco klíčí. A Rick mě tím neskutečně dráždí, protože já pořád hledám a čekám, až se něco stane... nervy napnuté k prasknutí... a furt nic.

Co k postavám... Annabeth po většinu knihy neuvidíte. Jen sem tam v nějakých útržcích. Za to si hodně užijete Thalie a Zoe... a samozřejmě našeho oblíbeného Percyho. A jo, Grovera taky. Ten nesmí chybět. Dozvíme se zase nějaký kus mytologického tajemství, osvěžíme si znalosti o Titánech, o bozích, o hrdinech... Párkrát jsem se přistihla při tom, že bych Thalii i Zoe vyfackovala, ovšem jejich povahy byly jasně dané, takže se člověk neměl pak čemu divit. Více z celé knihy cítíte to nebezpečno, protože lidé začínají v bitvách umírat. Je to reálnější a slibuje to víc do budoucna. Oh a Apollón byl zatraceně přitažlivý :) On a je haiku mi přinášelo salvy smíchu...

Já už ani nevím, jak bych knihu vychválila. Určitě si ji přečtěte, jde o naprosto zasloužené 4 hvězdičky. Myslím si, že vás to může chytnout. Pořádné fantasy není nikdy dost. Navíc člověk už pomalu začíná být přejezený těmi upíry, vlkodlaky, anděly, elfy, trpaslíky, čaroději a tak vůbec. V kurzu jsou i bohové a polobohové! Tak směle do toho!

4 komentáře:

  1. Páni! Moc hezká recenze... =) Percyho jsem taky četla a ve všem s tebou souhlasím =)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu som si dnes požičala, takže idem čítať.^^

    OdpovědětVymazat
  3. Noro, děkuju za pochvalu :)
    Nellie, doufám, že se ti bude líbit.

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem taky četla, už mám přečtenou i pětku a rozhodně musím říct, že je to jen, jak sama říkáš, kniha od knihy lepší.

    OdpovědětVymazat