PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

30. dubna 2011

RC review: Zasvěcení

český cover
Autor: L. J. Smith
České datum vydání: 7.2.2011
Knižní série: Tajný kruh
Díl: první
Žánr: fantasy, čarodějnice/čarodějové, magie
Nakladatel: CooBoo
Česká anotace:
Cassie je donucena se přestěhovat ze slunné Kalifornie do ponuré Nové Anglie a stále touží po svém starém životě. A to přesto, že cítí zvláštní spřízněnost s hrozivou skupinkou teenagerů, kteří terorizují její školu. Po zasvěcení do klanu čarodějek, které už po staletí ovládají New Salem, se stává součástí Tajného kruhu, opojného a smrtelně nebezpečného zároveň.
Čarodějnice přicházejí do módy
Kde jsou ty doby, kdy čtenářky toužebně vzdychaly po třpytícím se Edwardovi nebo chlupatém Jacobovi. Teď přichází nový čas. Pokud se to k vám ještě nedostalo, andělé jsou noví upíři. Nebo vlastně ne, krakeni jsou noví upíři... alespoň tak to tvrdí Maggie Stiefvater. Kromě andělů vlastně na scénu přicházejí i jiné bytosti. A čarodějnice mezi ně rozhodně patří.

Ovšem nenechejte se zmást. Nejde o staré, pokřivené ježibaby s bradavicí na nose. Tohle jsou moderní čarodějky a čarodějové. A vypadá to, že své magické nadání rozhodně nehodlají držet pod pokličkou.


Fakta a fikce
Američtí puritáni měli přísná pravidla na to, co se smí a co je zakazáné. Pokud se někdo něčím lišil, zavánělo to nekalostmi a spolčením se s ďáblem. Jenže mladí jsou mladí a tak si pár dívek jednou nechalo vykládat karty. Někdo je při tom přistihl a nařkl z čarodějnictví.

Jenže děvčata vychytrale svalila vinu na někoho jiného. Tak nějak se později rozpoutaly procesy s čarodějnicemi, v nichž odsoudili plno nevinných lidí. Opravdové čarodějnice a čarodějové totiž po procesech opustili město a založili si úplně nové - New Salem.

L. J. Smith proslula svou knižní ságou Upíří deníky, která si po světě získala obrovskou fanouškovskou základnu. Na motivy knih vznikl i velice oblíbený seriál. Nyní se nám do rukou dostává její další, v zahraničí velice úspěšná, série.

Překlad
Musím říct, že překlad téhle knihy je opravdu kvalitní. Na rozdíl od UD mě při čtení nerušila připitomnělá slova, ani nesmyslnosti. Text se mi četl velice dobře a docela rychle. Knihu jsem měla přečtenou během dvou dnů.





Postřehy a pocity
Cassie žije sama s matkou v Kalifornii, kde na pláži potká kluka, kterému pomůže, když po něm jde banda místních kluků. Důvod? Je to cizák. Mezi Cassie a záhadným klukem něco probleskne. Jenže dřív, než se ho vůbec zeptá na jméno, kluk zmizí a zanechá jí po sobě jen zvláštní kámen a slib, že když jej bude potřebovat, objeví se a pomůže jí. Chvíli poté jí matka sdělí, že se budou muset vrátit do matčina rodného města, aby se postaraly o stárnoucí babičku. Cassie se to ani trochu nelíbí, ale nic s tím nenadělá.

A tak se přestěhuje do New Salem. Nastoupí do nové školy. A stane se terčem kdejakých nepříjemností. Brzy zjistí, že místní obyvatelé nejsou až tak úplně normální. Nebo alespoň někteří z nich. Někteří totiž ovládají nadpřirozené schopnosti... Celou dobu nemůže zapomenout na kluka z pláže a tajně o něm sní. Jaké je její překvapení, když se najednou objeví ve stejném městě. Jenže jak to tak vypadá, je už dávno zadaný.

Hodnocení
Po přečtení prvních dvou dílů série Upíří deníky jsem k četbě další knihy z pera L. J. přistupovala poněkud skepticky. Myslím, že většina z vás mi dá za pravdu, když prohlásím, že UD (alespoň první dvě knihy, které jsem prozatím měla tu odvahu si přečíst) nejsou zrovna výkvětem knižního světa. O to víc jsem byla překvapená, když jsem se do knížky pořádně začetla. A světe div se, ono mě to chytnulo a já chtěla vědět, co se bude dít dál. Tahle kniha se mi opravdu líbila.

Cassie je mi mnohem sympatičtější než Elena z UD. Neříkám, že je Cassie nejlepší hrdinka, ale mám ji ráda. Celý život se snažila být spíš tou v ústraní a teď konečně vystupuje ze svého stínu. Příběh knihy byl rozhodně zajímavý a dokonce uvěřitelný. Líbilo se mi historické pozadí i odkrývání skrytých tajemství. Líbilo se mi i téma zakázané lásky, na které je pohlíženo trošku jinak, než je tomu poslední dobou zvykem v jiných knihách.

Jak jsem vyzjistila, Upíří deníky se všeobecně považují za nejslabší sérii této spisovatelky, kterou sice plno lidí zbožňuje, ale také plno dalších lidí ji zrovna nemusí, protože ví, že autorka umí napsat něco mnohem lepšího. Věřte mi, že přinejmenším první díl série Tajný kruh je dobrý. Celá série má 3 knihy, takže se nemusíte bát, že byste se někdy v průběhu čtení zamotali do počtu jednotlivých dílů. Nedávno kuloáry proběhla informace o tom, že L. J. dokonce uvažuje o vzkříšení této série v podobě nové trilogie.

Možná se vám doneslo, že americká televizní stanice The CW, která má na kontě úspěšný seriál The Vampire Diaries právě na motivy stejnojmenných knih, se rozhodla zfilmovat i sérii Tajný kruh. Momentálně by se měl natáčet pilotní díl seriálu. Cassie by si měla zahrát Brittany Robertson, kterou známe ze seriálu Life UneXpected či filmové verze Avalon High. Na scénáři by se měla podílet i scénáristka seriálu Buffy a Angel. Jsem opravdu hodně zvědavá. Seriálové Upíří deníky jsou skvělé, doufejme, že bude skvělá i tahle série a že se uchytí. Čarodějných seriálů není nikdy dost.

Čekáte na můj verdikt? Knize dávám 3 hvězdičky. Rozhodně šlo o dobrou knížku, kterou byste si neměli nechat ujít, ale tak nějak cítím, že druhý díl může být lepší a tak si šetřím hvězdičky. Kdybych měla volit mezi koupí Upířích deníků a Tajného kruhu, po čem myslíte, že bych asi tak sáhla?


První díl série Tajný kruh, Zasvěcení, si můžete objednat na stránce nakladatelství CooBoo.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

4 komentáře:

  1. Tak já nevím .. já jsem přečetla 4 díly Upířích deníků a byly to jedny z nejhorších knížek, které jsem četla. Tajný kruh je zase něco jiného a celá série by mohla být dobrá. :/ Nevím nevím, nějak mně to neláká, asi to bude kvůli těm nevydařeným "deníkům" ://

    OdpovědětVymazat
  2. Z téhle série bude taky seriál?? Páni, tak to sem netušila.
    Když jsem viděla v knihkupectví tajný kruh ležet, tak jsem se popravdě bála si ho koupit, protože jsem byla stále zklamaná a trochu znechucena z VD, protože jejichž knižní podobo je něco hrozného. Ale teď začínám přemýšlet, že si tuhle knížku koupím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Že bych si tedy Tajný kruh koupila, protože jsi mě docela nalákala. V knihkupectví na něj vždycky koukám, ale zatím jsem ještě nenašla odvahu knížku zkusit. Ještě uvidím, ale asi si jí koupím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, nevíš, kdy má u nás vyjít třetí díl?

    OdpovědětVymazat