PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

12. července 2011

RC review: Demonata

český cover
Autor: Darren Shan
České datum vydání: 2010
Knižní série: Demonata
Díl: první
Žánr: fantasy, horor
Nakladatel: CooBoo
Česká anotace:
Nová série úspěšného irského autora Darrena Shana, na kterou již nedočkavě čekají spousty fanoušků, je konečně tady! Grubbs Grady je docela normální teenager – tedy dokud jednoho dne nezjistí, že na jeho rodině spočívá prastará kletba. A když se poprvé setká s pánem démonů a jeho ďábelskými nohsledy, zjistí tři zásadní věci! Jaké to jsou, zjistíte, až si přečtete tuto knížku!
Darren Shan
Darren Shan je Ir, který se narodil v Londýně, kousek od Parlamentu. To možná vysvětluje jeho posedlost hororovým tajemnem. Vždycky chtěl být spisovatelem, ale psát jen tak pro zábavu začal až když byl teenager. V sedmnácti letech dokončil svou první knihu a i když nebyla nikdy publikována, pomohla mu v psaní dalších knih v budoucnu.

Když se z něj stal spisovatel na plný úvazek, napsal 5 až 6 knih za rok. V poslední době se jeho psací mánie ustálila na 2 až 3. Začal totiž kvůli svým knihám cestovat a více je propragoval. Darren má na kontě okolo třiceti knih. Ze začátku spíše psal pro dospělé, jeho novější knihy jsou však určeny dětem a dospívajícím.
Fakta a fikce
Grubbs Grady je docela obyčejné dítě. Možná je o něco vyšší než jeho vrstevníci a rád své sestře provádí zákeřné žertíky. Úplně normální, říkáte si... Jenže jeho rodiče jej neustále nutí hrát šachy, což se mu ani za mák nelíbí. Nejradši by se jen tak poflakoval a užíval si života.

Jeho sestra i rodiče se ovšem začnou chovat velice podivně a Grubbs se rozhodne, že oné záhadě přijde na kloub. To, co uvidí, mu převrátí život vzhůru nohama. Démoni jsou skuteční. A hrůzostrašné věci se mohou stát i před vašima očima a je jenom na vás, jak se s tím poperete.

Překlad
Knihu v originálním anglickém znění jsem nečetla. Přesto musím český překlad velice pochválit. Od první stránky se mi líbil a hlavně mě celou dobu dobře bavil. To se  nestává často. Čím to je? Překlad knihy svým jazykem dokonale zapadá do mluvy dospívajících.

Postřehy a pocity
Grubbs je normální kluk, který má tu smůlu, že ne zrovna hezkým způsobem přijde na existenci Demonat. A když jim jednou přijdete do cesty, už se jich nezbavíte. Grubbs mi byl sympatický hned od začátku. Jeho situace není zrovna lehká. Obdivuju ho za to, jak se dokázal s nastálým problémem jakž takž popasovat. Dokázal se zase zapojit do života a začít žít. A když přišly problémy, měl strach. Nedělal ze sebe hrdinu. Ale postavil se jim čelem. Tohle je opravdové hrdinství.

Dervish je Grubbsův podivínský strýček, který příběhu dodáva tu správnou špetku vtipu a tajemna. Já jsem si ho velice oblíbila. Ale stejně ho tak úplně nechápu.

Více vám toho prozrazovat nebudu, protože bych prozradila něco důležitého. Někdy je těžké napsat recenzi na knihu, která byla akcí nabitá a přitom neprozradit hlavní pilíře příběhu a nezkazit tak čtenáři překvapení.

Hodnocení
Kniha mě velice příjemně překvapila. Byla výborná. Sice je určena dětem, ale dospělí si určitě přijdou na své. Příběh je natolik hororový, že jsem měla místy při čtení určitých pasáží husinu. Moc jsem si od knihy neslibovala, takže o to lepší v samotném závěru byla. Je vidět, že si Darren v děsivých věcech libuje, protože lidé s pořádnou fantazií - jako já - si budou v hrzostrašných chvílích libovat a zároveň se děsit.

Celá knižní série má deset knih. Zajímavostí je, že ne všechny sledují příběh Grubbse. Kromě něj bychom se měli dočkat nejméně dalších dvou hlavních postav, z jejichž pohledu je příběh vyprávěn. Já jsem z knihy byla opravdu nadšená a jsem ráda, že jsem jí dala šanci. Celkově jí dávám 4 hvězdičky a jsem zvědavá na pokračování.


Knihu Demonata si můžete objednat na stránce nakladatelství CooBoo.


Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.


3 komentáře:

  1. Vím, že jsem asi hrozná šťouralka, ale v hlavičce je napsáno, že to vydal Triton, ale vydalo to přece CooBoo :) Jinak na mě to bylo hororové asi až moc, ale je fakt, že ten závěr mě dostal a jsem docela zvědavá, jak se to v těch deseti dílech vyvine a poskládá dohromady.

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju, že jsi mě upozornila. Psala jsem to večer a byla jsem notně unavená, takže je možné, že se tam chybička vloudila. Hlavní ale je, že dole to mám správně. A teď je to už celé v cajku :)

    Ono čas od času neuškodí přečíst i něco hororovějšího. Těch romantických slátanin je něky až moc. Tohle je kniha, která mě docela dobře děsila. A to mě od čtení Nevermore (Kelly Creagh) moc věcí neděsilo.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to pěkně hororové i na mě, ale na druhou stranu, když člověk přestojí ten masakr z druhé kapitoly, pak už to takový mazec není (což je pro mě pozitivní). A já mám nejradši strýčka Dervishe, je to takovej sympaticky vyšinutej magor :)

    OdpovědětVymazat