PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

27. srpna 2011

Pokrevní pouta

originální cover
Autor: Richelle Mead
Český název: Pokrevní pouta
Originální název: Bloodlines
Knižní série: Bloodlines
Díl: první
Žánr: fantasy, upíři, dhampýři, alchymisté

Česká anotace: Mladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného.

Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnout uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí.

Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev...

Nakladatel: Razorbill (EN), Domino (CZ)
Počet stran: 421 (EN), 350 (CZ)
Vazba: Brožovaná i vázaná (EN, CZ)
Vydání v USA: 23.8.2011
Vydání v ČR: 28.11.2011

Moje hodnocení:




Moje hodnocení obálky:




Promo ke knize

Datum četby: 4 dny, srpen 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Adrian je pořád stejně cuuuuuuuuuute...

Oficiální stránky knihy
Na stránkách si můžete stáhnout oficální wallpapery a dokonce si na svou fotku umístit nějaké to tetování, pokud zdoláte otázky jednoduchého testu.


Můj názor (obsahuje spoilery):
Na Bloodlines jsem se opravdu těšila, ale nevěděla jsem, co od knihy čekat. Samozřejmě jsem se obávala toho, že kniha nebude stejně dobrá jako originální série. Přece jenom jde o odlišný příběh s odlišnou hlavní hrdinkou...

Sydney je u Alchymistů v nemilosti kvůli tomu, že Rose pomáhala při útěku a vůbec proto, že se zapletla s vampýry. Vypadá to, že ji pošlou do výchovného centra, kam se rozhodně dostat nechce. Jenže pak se vyskytne úkol, do něhož chtějí poslat její mladší sestru a to Sydney nehodlá připustit. Z části proto, že by to znamenalo spolupracovat s Keithem, ale hlavním důvodem je, že je Zoey na tento úkol mladá a nemá potřebné zkušenosti. Sydney nechce, aby jí Alchymisté vzali život, jako to udělali jí.

A tak je Sydney poslána do Palm Springs. Má totiž zajistit ochranu Jill, nevlastní sestru Vasilissy Dragomirové, nově zvolené královny vampýrů. Jill se totiž kvůli svému postavení nachází v ohrožení života. Kdyby ji zabili, Lissa by nemohla být královnou, a proto se momentálně všemožně snaží změnit zákon, aby Jill nic nehrozilo. Jenže to zabere čas a po tu dobu musí být Jill schovaná, v bezpečí. Tady nastupuje Sydney jako její starší sestra, Keith jako její nejstarší bratr, spolu s Eddiem a dokonce i Adrianem. Jedna velká, nesourodá, šťastná rodinka s tajemstvím.

Musím říct, že mě Richelle překvapila. Nečekejte, že dostanete totéž, na co jste byli zvyklí z Vampýrské akademie. Jak už jsem řekla, jde o jiný příběh s úplně jinou hrdinkou. Sydney je člověk a byla vychovávaná v přesvědčení, že vampýrský svět je nebezpečný a zlý. Na rozdíl od Rose, Sydney stojí pevně nohama na zemi a i když nesouhlasí s některými věcmi, které se dějí, nejedná bezhlavě a svůj krok si pečlivě rozmyslí. Kde Rose používala sílu a sexappeal, Sydney používá mozek a důvtip.

Možná jsem se se Sydney nesžila hned ze začátku, ale přišla jsem jí na chuť. Je vidět, že se chová úplně jinak a vidí svět úplně v jiném světle. Čtenář si tak musí zvyknout na to, že Sydney prostě neví všechno, co se v dřívějších dílech událo, protože u toho jednoduše nebyla. Jako alchymistka nemá přístup k takovým informacím jako například Morojové. Sydney je rozhodně svědomitá osoba, která má ráda, když je všechno v pořádku, chce mít věci pod kontrolou a vážně, vážně nemá ráda magii.

Myslím si, že Richelle udělala skvělou práci. Dokázala vytvořit úplně jiný svět na základech světa, který už tak dobře známe. Díky Sydney se na vše díváme úplně z jiného pohledu, máme úplně jiné priority a ne vždycky je příběh přímo akční. To je nejspíš i důvod, proč se Bloodlines některým čtenářům nepozdává. Upřímně, nevím, co čekali. Stejně tak... pokud čekáte nějakou neskonalou romantiku a žhavé polibky, jste vedle. Sydney není Rose. Chová se jako dospělá a chce, aby všechno šlo hladce, i když jí život hází pod nohy jeden klacek za druhým.

Kniha se mi opravdu líbila. Možná není nejakčnější, nejromantičtější a já nevím co ještě. Ale je opravdu skvělá. Sydney dokáže říct rovnou, co si myslí. Většinou nechodí okolo horké kaše, pokud to není nutné. Je pozorovatel, svými postřehy dokáže perfektně uhodit hřebíček na hlavičku, pečlivě kalkuluje, co může Alchymistům říct a co ne a postupně se učí, jak spolupracovat s vampýry a dokonce se s nimi i přátelit.

Pokud vás zajímá, jak je to s ostatními postavami, které známe... pak se Rose v knize mihne chvíli, spíš se o ní mluví v souvislosti s jejím vztahem s Adrianem. Jsem moc ráda, že je tam Eddie a jsem zvědavá, jak se to v jeho případě vyvine. Jill se chová jako normální dospívající holka, která má tu smůlu, že je příbuzná královny. No a Adrian? Adrian je úžasný. Netušila jsem, jak se bude chovat a jaký vůbec bude... ale Richelle vše pojala vážně výborně. Adrian se snaží dostat z té mizérie, ve které plave a přitom si stále zachovává své osobité a tolik přitažlivé kouzlo. Jestli je mezi ním a Sydney něco? Náznaky tu jsou... A už se nemůžu dočkat, co se z toho vyklube.

Pro mě osobně zasloužených 5 hvězdiček, protože mě kniha nezklamala. Druhý díl série, The Golden Lily, vyjde v květnu nebo červnu 2012 a já jsem vážně zvědavá, co se bude dít dál.


5 komentářů:

  1. Super! Na tu knihu se moc těším! Ať už je listopad! Ale doufám že domino změní ještě obálku! A jaktože bude mít cz překald jen 350 stran? To tam tak zmíčknou, jo? To chcu vidět :D Ale jinak super recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu už mám přečtenou :) taky jsem měla trochu obavy, jak se Richelle se Sydney popere... ale zvládla to bravurně. Jen TEN KONEC :D
    Btw, otázka - moc se mi líbila knížka Duff od Kody Keplinger, ale teď netuším, kde sehnat Shut out - nemáš nějaký tip, prosím?

    OdpovědětVymazat
  3. Spirit: Čeština dokáže jedním slovem vyjádřit něco, co je v angličtině na slova dva. Takže pak se může i samotný překlad o několik slov zkrátit, plus také záleží na tom, jak velká budou písmenka a mezery. To všechno může pak zahýbat s počtem stránek.

    Anonymní: No, TEN KONEC :D :D :D Shut Out ještě oficiálně nevyšlo, jen byla knížka poslána dřív těm, kteří si ji předobjednali. Oficiálně má kniha vyjít někdy okolo 5.9., takže by k "dostání" mohla být spíš až později...

    OdpovědětVymazat
  4. Kde sa da precitat online ??

    OdpovědětVymazat