PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

17. října 2011

RC review: Magie mrtvých

český cover
Autor: Ilona Adrews
České datum vydání: duben 2011
Knižní série: Kate Daniels
Díl: první
Žánr: pro dospělé, urban fantasy, upíří, měňavci, magie
Nakladatel: FANTOM PRINT
Česká anotace:
Atlanta by byla příjemným místem k životu, jen kdyby nebylo magie...

Když magie pohltí svět, objevují se monstra a odpadlí mágové spřádají svá kouzla, zatímco se pistole zasekávají a auta odmítají startovat. Ale pak se technologie znovu přihlásí o slovo a magie ustoupí stejně nevypočitatelně, jako se předtím objevila. Jen po ní zbudou nejrůznější druhy paranormálních problémů.

Kate Daniels, žoldačka, které se smůla lepí na paty a do kapsy má hluboko, se živí odstraňováním právě takovýchto magických potíží. Ale když je zavražděn její opatrovník, honba za spravedlností ji vtáhne do mocenských bojů mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi magických bytostí v Atlantě. Mezi Pány mrtvých, nekromanty ovládajícími upíry, a Smečku, polovojenský klan kožoměnců. Tyto dvě strany se vzájemně obviňují ze série nezvyklých vražd – a smrt Katina opatrovníka by s tou záhadou mohla být spojená. Obě organizace na Kate vytrvale tlačí, aby případ vyřešila a ona si začíná uvědomovat, že si ukousla větší sousto, než dokáže zvládnout...
Magický svět
Svět přežil magickou apokalypsu. Prosazovali jsme technologický pokrok příliš daleko a teď se magie vrátila s mnohem větší vervou. Přichází ve vlnách, bez varování a zmizí stejně rychle jako se objevila. Když je tady, padají letadla, zastavují se auta a elektřina skomírá. Když tu není, zbraně zase fungují a kouzlům se příliš nedaří.

Pod jménem Ilona Andrews se ve skutečnosti skrývají dva lidé, ona a on, manželé. Ilona je Ruska a Gordon bývalý seržant americké armády. Ačkoliv to vypadá mírně podezřele, Gordon opravdu nebyl tajným agentem s povolením zabíjet a Ilona nebyla ruská špionka, která ho svedla. Ve skutečnosti se potkali na škole.

Fakta a fikce
Kate Daniels je žoldák. Její prací je zbavovat svět magických potíží - zatoulaného nebezpečného hada, obrovského slimáka v kanálech města a tak vůbec. Za svou práci není sice nijak honosně ceněna, ale na živobytí ji to postačí.

Kate žije v magické Atlantě, kde se upíři bezhlavě pobíhají po ulicích, kde se díky jednomu viru můžete měnit ve zvíře a kde je magie na denním pořádku.

A když je zavražděn její blízký přítel a učitel, rozhodne se jeho vraždu vyřešit a vrahovi dát, co mu patří - smrt. Jenže vyšetřování ji zavede mezi dvě frakce, které se navzájem zrovna nemusí. Kate je tak nucena se přizpůsobit nově vzniklým problémům a zároveň vyřešit případ.

Překlad
Musím říct, že se mi český překlad opravdu líbil a rozhodně za něj dávám palec nahoru. Originál jsem sice nečetla, ale myslím si, že byl přeložen dobře. Zbytečně nezaolaboval poněkud ostřejší slova a stejně jako hlavní hrdinka si kolikrát nebral servítky. Za což jsem ráda, protože většina překladů originální duch knihy zabije. I když je pravda, že některá slova jsem si musela přečíst i dvakrát, abych se ujistila, že to, co jsem si přečetla, jsem si vážně přečetla a nemám halucinace.

Postřehy a pocity
Hlavní hrdinka, Kate, mi byla sympatická hned od začátku. Není to taková ta klasická ženská "ach, zachraňte mě, jsem bezmocná", nezabývala se příliš svým vlastním vzhledem a sexualitou, nelitovala se, byla pravý žoldák, který se nebojí podniknout i docela sebevražedné mise a který je rozhodnutý najít vraha někoho, kdo mu byl blízký.

I když několikrát šlápla vedle a ne vždycky měla pravdu, šla si i nadále za svým cílema a neustoupila, neseděla na zadku a nečekala, až se to za ni někdo vyřeší. Líbilo se mi, že je vtipná, umí se v nebezpečném prostředí pohybovat, ví, jak s kým jednat, stará se o ostatní a i když je obklopena muži, nešílí po nich a bere je jako parťáky.

Curran, nejspíš hlavní mužský protějšek naší hrdinky, je rozhodně zajímavý a typický macho. Vůdce Smečky a pěkně tvrdohlavý chlap. Myslím, že tady to bude ještě pěkně jiskřit. Derek byl takové fajn šťěnátko, teda vlčátko, abych byla přesná a jsem zvědavá, jestli bude mít i v pokračování nějakou roli.

Hodnocení
Musím říct, že jsem touhle knihou byla velice příjemně překvapená. Kniha se mi četla lehce a rychle, nebylo v ní nic, co by mě vyloženě rušilo, i když jsem párkrát nad něčím pozvedla něvěřícně obočí. Přišlo mi, že všechno bylo dobře vyvážené a nic vyloženě nelogicky nevyčnívalo.

Celkové vyobrazení magie, upírů, měňavců, hiearchie společnosti a vztahů mezi lidmi, bylo opravdu povedené. Autorka nám svůj svět nevnucovala, nechala nás, abychom jej po kousíčcích sami odkrývali.

Jsem vděčná i za to, že nešlo o pouhé zbláznění hormonů, kdy hlavní hrdinka šílí po kdejakém chlapovi a všichni jsou bez rozdílu neskutečně sexy. Kate je normální ženská a to je dobře.

Knize proto dávám zasloužené 4 hvězdičky a těším se na pokračování.



Magii mrtvých si můžete objednat na stránce nakladatelství FANTOM PRINT.

Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství FANTOM PRINT za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

3 komentáře:

  1. Kate je moc super čtení. Zrovna čtu druhý díla vůbec se od toho nemůžu odtrhnout! :))

    OdpovědětVymazat
  2. musím pořídit :) podle popisu je to podobné Mercy Thompson, ale ta mě bavila, takže na Kate se moc těším :)

    OdpovědětVymazat
  3. pekná recenzia a knihu si pridávam do zoznamu kníh, ktoré si chcem prečítať

    OdpovědětVymazat