PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

19. listopadu 2011

Magyk (Angie Sage) by Princezná

Autor: Angie Sage
Názov: Magyk
Originálny názov: Magyk
Séria: Septimus Heap
Diel: prvý
Žáner: fantasy, mágia, pre deti (ale aj dospelých)

Všetko sa začína dňom keď sa narodí Septimus Heap, siedmy syn siedmeho syna, ktorý má mať výnimočné magické schopnosti. No pôrodná baba ho vyhlási za mŕtveho a odnesie ho so sebou. Silas v ten večer, ale nájde v snehu čerstvo narodené dievčatko, o ktorom sa neskôr dozvedia, že je princezná, dcéra zavraždenej kráľovnej. A práve v deň jej desiatych narodenín zistí dozorca a jeho zabíjači, kde sa princeznička nachádza a rozhodnú sa ju konečne zabiť, tak ako to plánovali už pred desiatimi rokmi. Tým sa začína magická naháňačka plná zvratov a nečakaných odhalení. Čo sa naozaj stalo so Septimom? Podarí sa zachrániť princeznú Jennu? To všetko a ešte oveľa viac sa dozviete ak siahnete po tejto knižke.

Vydavateľstvo: Jota
Jazyk: český
Rok vydania: 2005
Dátum čítania: dávno a už niekoľkokrát

Prvé dojmy: Nepamätám si úplne presne prvé dojmy, lebo som to čítala dávno, no viem, že som si túto knihu s nádhernou obálkou okamžite zamilovala.

Celkové dojmy
zdroj: weheartit.com
Príbeh prirovnávajú k Harrymu Potterovi a musím priznať, že mu je podobný a predsa úplne iný. Je tam malý chlapec, ktorý sa musí popasovať so svojím osudom, je tam zlý černokňažník a dokonca je tam rodina, ktorá sa podobá na Weasleovcov. Nájdete v príbehu plno mágie, hrad, čarodejníkov. Ale tým sa podobnosť končí. Príbeh je vsadený do kompletne vymysleného sveta, ktorý pripomína stredovek. A vyskytujú sa tu rôzne bytosti, o ktorých Harry Potter ani nechyroval. Medzi moje najobľúbenejšie patrí krysí poslíček Staník a Bobrspát (v angl. boggart, ale nemyslím, že má čokoľvek spoločné s boggart-om čiže prízrakom z HP. Ja osobne si ho predstavujem ako prerasteného bobra, alebo niečo tomu podobné)

zdroj: weheartit.com
Aj napriek tomu, že je to štylizované skôr ako knižka pre deti, myslím, že si ju užijú aj starší čitatelia, tak ako to platilo napríklad pre prvé diely Harryho. V príbehu sa nachádza veľké množstvo postáv, no človek sa v tom nestratí. Je to napínavé, čarovné a pútavé. Ocenila som množstvo vtipných hlášok a prirovnaní. Autorka sa držala hesla „Fantázii sa medze nekladú“ a vymyslela kopu hlavne magických bytostí včetne rozprávajúcich krýs, ktoré slúžia ako poslíčkovia.

Preklad
Chcela by som pochváliť aj český preklad, s ktorým sa prekladateľka Jaroslava Novotná popasovala veľmi dobre. Pretože, sa v knižke nachádza veľa vymyslených nových výrazov či starých, ktoré ale boli poňaté úplne inak ako doteraz., viem si predstaviť, že muselo byť ťažké nájsť dobré ekvivalenty. Zároveň je kniha vtipná a ľahko čitateľná.

Postavy
zdroj: weheartit.com
Ako som už spomínala vyššie, v príbehu je veľa postáv. Autorka sa nesústredí len na jednu, no rozpráva osudy všetkých, ktorí do príbehu viac zasiahnu. Mne osobne to neprišlo mätúce, lebo bola zachovaná následnosť a skoky nezanechávali zmätok. Postavy nie sú zložité, no ani povrchné. Nebudem tu opisovať každú postavu, na to ich je príliš veľa. Spomeniem len, ja som si obľúbila najmä tetu Zeldu, lebo je správne pochabá, ako domáce zvieratko má mačku, ktorá je vlastne kačkou a varí kapustu ("zelí") na všetky možné a nemožné spôsoby.

A nakoniec...
Je to vtipné, je to temné, je to napínavé, je to dojímavé. Je tam dobrodružstvo, tajomstvo, akcia, mágia, všetko čo dobrý príbeh potrebuje. Nebudete sa chcieť od toho odtrhnúť, kým to nedočítate do konca.
Na úplný koniec by som sa chcela podeliť o moju obľúbenú hlášku, ktorá síce bez kontextu tak nemusí vyznieť, no mne prišla a pri každom čítaní vždy príde strašne vtipná:
"Život je jednoduchý, jste-li obrněným broukem."


Knihe dávam 5 lienok.
Autorka recenzie:


4 komentáře:

  1. Tohle byla jedna z mých nej sérií, když jsem byla mladší a pořád ji mám ráda. Bobrspát je jednoduše super :) I teta Zelda a její zelné sendviče :D

    OdpovědětVymazat
  2. presne!!! Teta Zelda je moja asi najobľúbenšia postava... tak správne trhlá :D inak ako si predstavuješ Bobrspáta? :D

    OdpovědětVymazat