PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

18. listopadu 2011

Shadowspell

originální cover
Autor: Jenna Black
Originální název: Shadowspell
Knižní série: Faeriewalker
Díl: druhý
Žánr: fantasy, víly

Anotace na Goodreads: Jakoby nestačilo, že musí celý čas trávit v podzemním bunkru a že na každé rande s sebou musí tahat budyguarda, vypadá to, že ji čekají další nepříjemnosti: vílí král a jeho tlupa vraždících pochopů, známá také jako Divoký lov, zrovna vstoupili do Avalonu. Díky svému vraždícímu apetitu a nesmrtelné síle je vílí král už dlouho noční můrou celého vílího světa.

Křehká smlouva s vílími královnami, uzavřená tajným kouzlem, je to jediné, co mu brání v nekontrolovaném lovu v Avalonu - jediném místě na Zemi, kde společně žijí lidé i víly. Což znamená, že má Dana potíže, protože je všeobecně známo, že právě vílí královny by ji - a její schopnosti - nejraději viděly mrtvou. Dana upoutá královu pozornost a jí není jasné, jestliji chce zabít, nebo přemýšlí nad něčím mnohem temnějším...

Nakladatel: St. Martin's Griffin (EN)
Počet stran: 295 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN)
Vydání v USA: 4.1.2011
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:




Moje hodnocení obálky:




Datum četby: 3 dny, listopad  2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: No tak to jsem zvědavá, jak to celé skončí.

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora


Můj názor (obsahuje spoilery):
Na pokračování jsem byla zvědavá, protože první díl mě bavil. Jen jsem měla obavy z toho, že si kniha svou kvalitu neudrží. Ale udržela.

Děj Shadowspell navazuje na události z první knihy a my se tak setkáváme s Danou, která je díky své schopnosti přenášet technologii do vílí říše a vílí svět zase do toho lidského velice cenným zbožím. Většina lidí ji chce vidět mrtvou - hlavně vílí královny - a proto je nucena žít v podzemí. Její otec se ji sice snažím zahrnout luxusem, ale oproti svobodnému pohybu je to vážně málo. A tak má Dana svého bodyguarda, bez kterého nedá ani ránu.

Kromě toho se snaží pochopit politikaření lidí okolo sebe a najít někoho, komu by mohla věřit a kdo by ji obratem ruky nezradil. A jako by toho už tak neměla dost, přiřítí se do Avalonu obávaný Erlking (aka něco jako vílí král), který je na lovu. A vypadá to, že začíná lovit Danu...

Shadowspell je ještě o kus lepší než předchozí díl. Jsem nadšená z toho, že jsem našla vílí sérii, která mi konečně sedla. Líbí se mi perfektní propojení světa, jak ho známe, s tím vílím. Při čtení vám tak nepřijde divné, že zatímco všichni jezdí v autech, Erlking se najednou objeví na koni, kterého později vymění za burácející motorku. Všechno vám přijde logické a normálně vyplývající z děje. Nejspíš proto je pro mě tahle série stravitelnější než The Iron Fey.

Postavy mi totiž přijdou reálnější, nevyumělkované, zákeřné. Ze stránek úplně cítíte, že všichni hrají nějakou hru a každý z toho chce vytěžit co možná nejvíc. Netušíte, kdo je tady ten dobrý a kdo je zlý, protože i když si myslíte, že jste tomu přišli na kloub, jste vedle. Tahle "nejednoznačnost" je na knize nejspíš to nejlepší.

Zápletka knihy je skvělá. I když jsem po prvním díle měla určité pochybnosti o tom, proč je Dana tak výjimečná, druhý díl mi její důležitost vysvětlil a já si říkám - páni! Je to pořádně zašmodrchané. Moc se mi líbí styl, jakým Jenna příběh vypráví. Čtenáře může poněkud odradit docela nahusto napsaných skoro 300 stránek, ale ono se to čte pomalu samo. Není radno ovšem nějaký ten odstavec vynechat, protože všechno na sebe navazuje. Můžete tak sledovat vnitřní pochody samotné hrdinky, jejíž názor je natolik zdravý, že se vám bude líbit a budete jí držet palce.

Myslím, že jde o nejlépe napsanou hrdinku, s jakou jsem se kdy setkala. Nevím, kolik ze sebe toho Jenna do Dany dala, ale je znát, že si s ní dala pořádnou práci. Přestože je Dana dospívající, uvažuje zcela normálně. Je naštvaná, i když si uvědomuje, že by neměla, je šťastná, i když ví, že to nebude zase takové růžové. Líbí se mi, jak se na svůj život dívá.

Vztah mezi Danou a Ethane je dosti komplikovaný. Ethan je totiž prevít a sukničkář. Ale ne takový "rádoby" sukničkář, o jakém čtete v 70% YA knih (mám na mysli takového, který má pověst sukničkáře, ale ve skutečnosti prý není), Ethan umí být pěkný hajzlík, čehož si cením. Na druhou stranu je pak o to lepší, když vidíte, že mu na Daně vážně záleží.

Ostatní postavy jsou stejně skvělé a já vám vážně doporučuju se do této série pustit, neprohloupíte. Jsem dost zvědavá, jak se to vyvrbí v posledním díle.

1 komentář:

  1. Můžu se zeptat, jestli se neví, jestli u nás knížka také nevyjde v českém překladu. Čtu o ní všude a moc mě láká, ale na čtení v angličtině nejsem stavěná.

    OdpovědětVymazat