PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

13. listopadu 2010

Crescendo

český cover
Autor: Becca Fitzpatrick
Český název: Crescendo
Slovenský název: Crescendo
Originální název: Crescendo
Knižní série: Hush, Hush
Díl: druhý
Žánr: fantasy, padlí andělé

Anotace na Goodreads: Nora měla vědět, že její život má do dokonalosti daleko.

I přes začínající vztah s jejím andělem strážným, Patchem (který, tituly stranou, nemůže být popsán jinak než slovem andělský)a přežití své vlastní smrti, věci nevypadají zrovna dvakrát dobře. Patch se začíná odtahovat a Nora nemůže přijít na to, jestli je to v jejím nejlepším zájmu nebo se jeho zájem přesunul k její úhlavní nepřítelkyni Marcie Millar. Nemluvě o tom, že je Nora pronásledována vidinami jejího otce, čímž začne být posedlá hledáním pravdy o tom, co se opravdu stalo tehdy, když odjel do Portlandu a už se nikdy nevrátil.

Čím víc se Nora noří do tajemství okolo otcovy smrti, tím více přichází k otázce jestli její Nephilimská pokrevní linie s tím má něco společného a proč se zdá, že je v nebezpečí mnohem víc než kterákoliv jiná obyčejná dívka.

Vzhledem k tomu, že Patch neodpovídá na její otázky a stojí jí v cestě, musí začít hledat odpovědi sama. Až moc spoléhá na to, že má strážného anděla, což dostává Noru do riskantních situací víc a víc.

Ale může opravdu na Patche spoléhat, když možná skrývá tajemství mnohem temnější, než by si dokázala představit?

Nakladatel: Egmont
Počet stran: 496 
Vazba: Vázaná
ISBN: 978-80-252-1589-0 
Vydání v USA: 14.10. 2010
Vydání v ČR: 15.2.2011
Knihu si můžete koupit také na: Arara.cz / Gorila.sk

Moje hodnocení:





Moje hodnocení obálky:





Promo video ke knize

Poznámka: Song Mighty To Save doprovázející promo knihy si můžete pustit tady. Zpívá jej skupina Don't Wake Aislin. Abych pravdu řekla, ta písnička mě opravdu zaujala. Mám ráda takový styl hudby, připomínají mi Lacuna Coil, které má moc ráda jedna moje kamarádka...

Datum četby: listopad 2010, 3 dny, přečteno v angličtině; původně psali na stránkách Egmontu (dívala jsem se tam v momentě dočtení prvního dílu), že díl druhý je připraven na listopad... a teď to na stránkách chytře smázli... takže kdo ví, kdy to vyjde... přesto si myslím, že v sérii budou pokračovat... a mohli by mi taky vydat Fallen, když už jsou u toho :D

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: No to si ze mě děláš srandu...

Oficiální strány knih
Oficiální stránky autora



Můj názor (obsahuje spoilery):
Nora neprožívá své nalezené štěstí v náručí Patche příliš dlouho. Přesněji řečeno pouhé dva měsíce.

Po té, co mu Nora vyzná lásku a chce po něm, aby jí slíbil, že ji bude milovat navždy a nikdy ji neopustí, se Patch z neznámého důvodu ještě ten večer vydá k domu bohaté a rozmazlené Marcie Millar. A ta to dá Noře hned za tepla vědět. Nora a Marcie se už odjakživa nesnášejí. Ani jedna druhou nemůže vystát a navzájem si oplácejí veškeré zákeřnosti. Proto chce Nora po Patchovi vysvětlení, co tam dělal a proč. Proč zrovna u ní? Patch jí odmítne dát uspokojující vysvětlení a ublížená Nora se s ním v návalu vzteku rozejde.

A od té chvíle jde všechno jenom z kopce. Přímo dolů.
  • Nechápe, jak se Patch může motat okolo Marcie.
  • Do města přijede její kamarád z dětství Scott.
  • Vee má nového přítele.
  • Začíná vidět otce, který je dávno po smrti.
  • A kdosi, kdo si říká Black Hand, hledá vraha Chaunceyho.
Inu, pěkná polízanice.

Kamkoliv se vrtne, narazí na Marcie a Patche, což jí neskutečně drásá srdce. Je pravdou, že z velké většiny tato střetávání i sama vyhledává, protože se nemůže smířit s tím, že už Patche neuvidí. Myšlenky jí neustále víří hlavou. Snaží se přijít na to, proč se všechno najednou takhle pokazilo. Nedá jí to spát a kdykoliv má možnost se s Patchem pohádat, využije jí.

Slídí za Marcie, i když ji nemá vůbec ráda. Nechce, aby se dala dohromady s Patchem. Žárlí na ni. Chce jí taky ublížit.

Slídí i za Scottem. Připadá jí, že má nějaké ošklivé tajemství, které nechce, aby vybublalo na povrch. A přece jen se jí podaří něco odkrýt. Scott je jeden z Nephilimů a i když nedobrovolně... členem tajného společenství, které vede tajemný Black Hand.

Na klidu jí nepřidá ani to, že Vee začne chodit s Rixonem, nejlepším přítelem Patche. Začne tak trochu i žárlit na Vee a její vztah a na to, že teď pravděpodobně vídá Patche víc než samotná Nora.

A aby toho nebylo málo, Black Hand zabil jejího otce. Ale kdo je Black Hand? Všechny důkazy směřují k Patchovi. Nora tomu nechce věřit, ale co když je to přece jenom pravda a Patch je oním vrahem...

Pokud jste četli mou recenzi na Zavrženého (Hush, Hush), víte, že jsem celým příběhm nijak zvlášť unešená nebyla a knížce jsem po dočtení dala 2 hvězdičky z 5.  Teď po dočtení druhého dílu jsem své hodnocení poupravila a hodnocení zvedla na 3 hvězdičky. A proč to?

Druhý díl dává příběhu mnohem lepší znění. Zatímco první díl se mi zdál takový nijaký, až moc připomínající Twilight a vůbec jsem se jím horko těžko prokousávala ke konci... druhý díl je tak o 100% lepší. A to nepřeháním.

Ze začátku jsem byla mírně omráčená tím, že Becca nedala Noře a Patchovi víc než dva měsíce na cukrování a hned v druhé kapitole je od sebe odtrhla. Při čtení té výměny názorů mezi oba hlavními hrdiny jsem jen kroutila hlavou. Speciálně u Nory si říkala What a bitch?! Nejdřív po něm chce, aby jí slíbil, že ji nikdy neopustí, že ji bude milovat navždy... což se mi i po dvou měsících normálního vztahu zdá hodně přehnané... a Patch jí to samozřejmě všechno slíbí (tady mi připomněla Bellu až mě pojala hrůza). A po té, co mu řekne, že ho miluje a on jí na to pořádně nic neřekne a hned ten večer běží k její rivalce Marcie, ho konfrontuje a vykřičí, co jenom může, načež se s ním rozejde. A Patch k tomu pomalu neřekne ani půl slova. Moje reakce byla WTF? 

Chápala jsem, že Nora má jisté právo na vyšilování, vždyť komu by se líbilo, kdyby jeho přítel šel po docela žhavém večeru okounět k vaší nepřítelkyni pomalu na život a na smrt... Na druhou stranu jsem nechápala, proč vyšilovala až tak, že se s Patchem rozešla, hysterka jedna. A už vůbec jsem nechápala, proč Patch nijak výrazněji nereagoval a pak stejně odešel, i když říkal, že bude bojovat. Zrovna v ten moment moc nebojoval.

A později začal být v blízkosti Marcie až nějak moc. To se nelíbilo ani mě a Noře jsem při jakémkoliv nadávání na jeho adresu dávala za pravdu. Přiznám se k tomu, že mě Becca dostala. Nesnášela jsem ji za to, že veškerou myšlenku, veškerou bolest... všechno... jsem prožívala tak, jako bych byla v kůži Nory. Sežrala jsem to Becce úplně celé i s navijákem, přestože jsem věděla, o co v celé zápletce jde a že na konci knihy přijde s nějakým vysvětlením toho, proč se tak Patch chová a proč dělal to, co dělal. A taky, že přišla... ale i tak se Becce podařilo mě vtáhnout přímo do těla Nory. No síla.

Scotty the Potty (později Scotty the Hottie) byl dobrou novou postavou. Byl něčím zvláštní. Nevěděli jste, jestli ho máte zařadit mezi ty dobré nebo ty zlé. Samozřejmě i Patch se ze začátku řadil mezi ty zlé, že... Marcie jsem měla chuť zaškrtit, i když z části chápu její jednání.

Vee není pořád stejná, za což jsem moc ráda. Co mi na ní v prvním díle vadilo, že na to, jaká byla vtipná, byla místy hloupá. Teď mi připadalo, že hloupoučkost nechala v díle prvním a teď je z ní konečně pořádná potrhlá kamarádka. A Rixon se ukázal i z jiné, mnohem horší, stránky...

Co jsem na knížce nepochopila, bylo až nějaké moc zašmodrchané vysvětlení veškerých tajemství (no, ne úplně všech, že... něco musí zbýt na poslední díl). Těch informací na mě bylo až nějak moc. Byla jsem nějak přeplněná a místy jsem těžce nechápala, i když to bylo vysvětleno docela dobře... Rozhodně ale musím říct, že mě druhý díl příjemně překvapil a jsem ráda, že se z toho vyklubal opravdu dobrý příběh. Konečně jsem z Nory a Patche cítila, že se ti dva doopravdy milují. Konečně mě knížka pořádně vtáhla do jejich vztahu. Konečně!

Kloubouk dolů, Becco. Z podivného příběhu jsi dokázala vykřestat něco dobrého. Ale tím koncem jsi mě teda pěkně naštvala...

Třetí díl s názvem Tempest by měl vyjít 18. října 2011. Měl by být závěrečným dílem celé trilogie a doufám, že bude ještě lepší než Crescendo. I z toho důvodu jsem druhému dílu dala prozatím 4 hvězdičky z 5, aby ji mělo co překonat a taky proto, že Becce neodpustím, jak mě citově vláčela spolu s Norou, i když to bylo perfektní. A doufám, že celý příběh dopadne dobře. Nemám ráda špatné konce. Těch máme ve skutečném životě více než dost.


13 komentářů:

  1. ahojky,
    určitě si tě taky moc ráda přidám..
    super :-)))
    díky :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím s tím, že Crescendo bylo lepší než Hush, Hush. Jinak v češtině by mělo vyjít zezačátku února :)
    A Fallen někdy v červenci prý :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já si říkám, že počkám, až vyjdou v češtině všechny tři díly... třeba to zase vydají v nějaké kolekci, jako to Egmont udělal s Twilight.

    A s tím Fallen jsi mě momentálně neskutečně potěšila, jestli je to teda pravda. Ale čekání do července... chjo... jen doufám, že nepozmění obálku, jinak jim pošlu Huláka :D :D

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto s Tebou souhlasím v poslední větě. :-) U knih také vyhledávám happy endy, takže když hledám nějakou knížku (kterou jsem si nepřišla za každou cenu koupit, aniž bych si zjistila, jak dopadne), vždy koukám na konec. :D Pokud jsem si pro ni tedy speciálně nešla, to samozřejmě přečtu i když to třeba skončí smutně. :(

    Jinak můžu se zeptat, jestli nevíš o nějakých dobrých knihách s dobrým koncem? x)) Moc děkuju za radu, pokud si to přečteš.
    P.S.: Povedená recenze ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Abych přiznala barvu, já VŽDYCKY kouknu na anotaci a VŽDYCKY si přečtu nejdříve konec knížky, abych věděla, jestli si ji mám přečíst nebo ne.

    Nevyhledávám knížky se špatnými konci, protože si nerada o něčem špatném čtu. Uznávám, že občas si nějakou dramatickou knížku se špatným koncem přečtu, ale jenom sem tam. Nemám to prostě ráda. Protože ty špatné konce jsou všude okolo. Málokdo má stoprocentně šťastný život... a proto si o těch hezkých a dobrodružných životech ráda čtu v knížkách.

    Čtu všechny komentáře :) A moc děkuju za pochvalu... Budu ráda, když se tady zastavíš i víckrát s nějakým názorem či postřehem.

    Záleží na tom, jestli si chceš přečíst jen jednu knížku s dobrým koncem nebo rovnou nějakou knižní sérii. A jestli v češtině nebo v angličtině. Jestli si o tom chceš víc popovídat - protože v komentářích se to špatně rozebírá - napiš mi na ICQ nebo maila (kontakty mám uvedené dole v profilu).

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto s Tebou souhlasím. Promiň, že se opakuji, ale je to tak. :-) Život je už tak dost smutný, takže proč číst jen to špatné, když si můžeme udělat radost. :))

    Chodím sem už déle, jen jsem se nějak neodvážila psát komentáře. x) Budu jen ráda, když si s Tebou budu moct 'popovídat', pokud tedy nevadí, přidám si tě. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to jsem ráda, že ses odvážila napsat :) Jen piš dál... A popovídám si vždycky ráda :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ou..Takže to nebude happyend? :((

    OdpovědětVymazat
  9. už jsem tu kníšku přečetla v češtině a je dobra už se nemůžu dočkat 3 dílu

    OdpovědětVymazat
  10. wooow.. no crescendo je teda síla.. až se proklínám, že jsme nepočkala, až budou vydané všechny díly, vždyť do té doby než vydají Silence umřuuuuuuuu.. :)
    a jinak sdílím názor o happy endech - život je dost hrůza, tak proč si ho nezpříjemnit..

    OdpovědětVymazat
  11. ou...hele už je i film na tom odkazu už sou i trilery ke crescendu ???

    OdpovědětVymazat
  12. ahoj mohla bych si tě přidat na icq abych se tě mohla zeptat na ňáký knížky ??? dyžtak se menuju bubula :D

    OdpovědětVymazat
  13. myslíte že vyjde i třetí díl

    OdpovědětVymazat