PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

7. listopadu 2010

A Kiss in Time

originální cover
Autor: Alex Flinn
Originální název: A Kiss in Time
Žánr: fantasy, víly, pohádka

Anotace na Goodreads: Talia propadla kletbě... kterou Jack zlomil.

Byla jsem upozorňována, abych se vyhýbala nebezpečnému vřetenu kolovrátku, ale byl tak fascinující a... až hypnotuzíjící...

Hledal jsem jen trochu dobrodružství, když jsem opustil svou turistickou skupinu. Ale najít spící město s překrásnou holkou spící v něm... nebylo zrovna to, co jsem měl na mysli.

Probudila jsem se na stejném místě, ale v jiném čase - díky hebkému polibku cizince.

Nemohl jsem si pomoci, musel jsem ji políbit. Někdy prostě musíte někoho políbit. Nevěděl jsem ale, že se může stát něco takového.

A teď jsem v pořádném maléru, protože můj otec - král - řekl, že jsem zruinovala naší zemi. Nemám jinou možnost, než utéct s tímto popddaným.

A teď mám na krku pořádně rozmazlenou princeznu a batoh plný jejích šperků... Dobrá zpráva: Moji rodiče budou vyšilovat!

Myslíte si, že máte milostné problémy? Zkuste políbit dřímající krásku, která se ukáže jako 316 let stará.

Může polibek překonat všechno - dokonce i čas?

Nakladatel: HarperTeen (EN)
Počet stran: 371 (EN)
Vazba: Vázaná (EN)
Vydání v USA: 1.5. 2009
Vydání v ČR: ještě se uvidí

Moje hodnocení:




Moje hodnocení obálky:




Promo video ke knize





Datum četby: listopad 2010, přečteno v angličtině za 3 dny...

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Příběh Jacka a Talie je opravdu pohádkový..

Oficiální blog Alex



Můj názor (obsahuje spoilery):
Představte si, že vás rodiče pošlou strávit léto cestováním po Evropě a jejích muzeích a různých památkách, jen abyste konečně dělali něco, co si vaši rodiče myslí, že je opravdu užitečné a skvělé. Jenže vám to neskutečně leze krkem, protože jste doufali, že v Evropě zažijete něco dobrodružného, abyste zapomněli na svou ex-přítelkyni, která se s vámi rozešla jen díky klukovi z vysoké školy, co měl lepší auto než vy. A proto se rozhodnete zdrhnout turistické skupině v naději, že se konečně podíváte na nějakou evropskou pláž. Ale místo toho skončíte prodíráním se hustým lesem a narazíte na schované město (přesněji řečeno království), jehož místní obyvatele vypadají, že tu spí už nějaký ten pátek. Ne a ne se probudit. Proto vás nenapadne nic lepšího, než se vkrást dovnitř a najít v jední z místností spící krásku. A zatoužíte spojit své rty s jejími, protože vás k ní něco nebezpečně táhne a vy tomu vzdorovat nechcete. Tak to uděláte. Váš polibek ji probudí...

...a totálně zničí všechno, o čem jste si dosud mysleli, že je normální.

Jack totiž svým polibkem probudil 300 let spící princeznu Talii, která se den před svými 16-tými narozeninami píchla do prstu o vřeteno u kolovrátku... a uvrhnula tak celé království do dlouhého spánku, dokud ji neprobudí polibek z pravé lásky ("true love´s first kiss"). Ten polibek jí dal Jack... a jak se zdá, měl by si jí tedy zákonnitě vzít, což mu není zrovna po chuti. Jenže král jej nechá později uvěznit za to, že údajně pošpinil princezninu čest.

Talia žila celých 15 let uvězněná na hradě, neustále pod dohledem ostatních. Po té, co je probuzena po dlouholetém spánku, je její otec rozčilený, že díky její neopatrnosti odsoudila celé království a veškeré obyvatele k zániku. Zatímco všichni spali, ukryti před zraky okolí díky hustému lesu, se svět naprosto změnil. Rozmazlenou Talii tedy nenapadne nic lepšího, než osvobodit Jacka z žaláře, vzít všechny své šperky a donutit jej, aby jí pomohl uprchnout. Talia totiž vždycky toužila po cestování. Jak se zdá, teď je na to nejvhodnější chvíle, protože to vypadá, že princeznu všichni nesnáší. A protože je Talie přesvědčená, že Jack je její pravá láska a že by se měli vzít, má plán, jak jej přimět k tomu, aby se do ní zamiloval.

I když spolu utečou do Ameriky, někdo Talii nechce nechat jenom tak jít. Malvolia, čarodějnice, která nad princeznou vyřknula kletbu, díky níž celé království spalo tak dlouho. Udělá všechno, aby se králi pomstila a zničila vztah Jacka a Talie.

Zdá se vám hlavní zápletka až nebezpečně povědomá? Ano, jedná se o Sleeping Beauty (česky jí říkáme Šípková Růženka, pohádka pochází ze sbírky pohádek Bratří Grimmů). Alex Flinn tuto pohádku pojala moderně a zasadila ji víceméně do dnešní doby. Pohádky jsem měla vždycky ráda (díky rodičům, kteří mi čítávali často, jsem si vybudovala lásku k četbě a ke knihám) a jako malá jsem si hrávala se svou Barbie (no, dobře, když jsem já byla malá, měla jsem panenku, která se shodou okolností jmenovala jako já - Petra - a hrávala jsem si s ní u kamarádů s jejími věcičkami -> domeček, koupelna a kuchyň... nostalgie jak hrom a říkejte si co chcete, Petra měla ty věci mnohem lepší než Barbie) na to, že je princezna a bydlí v krásném hradě a pak si vezme prince... a žijí spolu šťastně až do smrti. Takové jsou pohádky.

Ale tohle je pohádka braná z nového pohledu. Lidé v 21. století se neberou jenom proto, že se políbili. Nepozvou k sobě chudého pocestného domů a nenabídnou mu nejlepší jídlo a víno, nedejbože svou vlastní postel na spaní. Ani si nepovídají tak často jako kdysi dávno. Knížka v podstatě srovnává nejen dobu tehdy a teď, ale i rozdílné chování lidí. Trochu moralizuje, ale dá se to pochopit, protože má ve své podstatě pravdu. A hlavní pár... se do sebe nezamiluje hned na začátku knihy.  To až v průběhu děje se do sebe díky svému chování postupně zamilovávají a zjišťují, že by bez druhého žít nechtěli, i když jim je teprve 17 a 16 (no dobře, 316, kdo by to počítal).

Na knize se mi líbila její jednoduchost. Nebylo tam nic až přespříliš složitého k pochopení. Nic, nad čím byste měli dlouho hloubat a uvažovat, proč to a proč ono. Příběh je vyprávěn ze dvou pohledů - Talie a Jacka. Čtenář sleduje změnu, kterou oba dva prodělávají. Talie je ze začátku rozmazlená až hrůza a myslí si, že musí být vždy po jejím, protože je přece princezna. A Jack je bezstarostný, nikdy neuvažuje o tom, co dělá či nedělá a myslí si, že svým rodičům je úplně ukradený. Talia pomáhá Jackovi navázat vztah s rodinou a učí jej lepšímu chování ke světu okolo. A Jack zase Talii ukazuje svět a vysvětluje jí veškeré věci, které my bereme za automatické. Jejich vztah se mi moc líbí. I to, jak podle různých náznaků víte, že ti dva k sobě něco cítí, ale oba dva si myslí, že to láska být nemůže, protože jsou oba rozdílní a ještě k tomu z jiných století.

Bylo to pro mě krásně odlehčené romantické čtení. Knížka není zase až tak jednoduchá a plná klišé, jak by si člověk představoval. Rozhodně se mi četla dobře a sem tam jsem se u ní i uculovala nad některými pasážemi. Alex příběh napsala lehčí angličtinou, takže je pochopitelný aniž byste museli nutně umět perfektně anglicky (tím neříkám, že já perfektně umím). Knížka si mě získala i svou vtipností ("What they don´t tell you about Europe is how completely lame it is.")

A i samotný přebal kniky se mi dost zalíbil, jelikož je naprosto jednoduchý a přitom zajímavý.

Rozhodně tuto knihu doporučím všem, kteří mají rádi pohádky, které se stanou skutečností. I když je to jenom v knížce.

6 komentářů:

  1. :D Tak toto vyzerá super :D Smiala som sa už pri tej anotácií, a s každým riadkom sa mi to páčilo viac, rozhodne si to prečítam :D Vďaka za recenziu :D

    OdpovědětVymazat
  2. Je možné, že som o tej knihe ešte nepočula? No každopádne ďakujem za osvietenie a aj keď som si recenziu kvôli spoilerom radšej neprečítala, navnadila si ma všetkým iným a určite si to časom prečítam :)
    Inak niekde sa asi stratil koment, kde som vychvaľovala tvoj blog tak ešte raz: Máš to tu super!

    OdpovědětVymazat
  3. to Luu: Já jsem měla dobrou náladu po celou dobu čtení. A knížka je opravdu vtipná. Některé vtípky prostě líp vyzní v angličtině ^^

    to Judit: Já vždycky jen tak brouzdám a když najdu něco, co se mi zalíbí, tak si to zařadím do záložky "k přečtení". Určitě doporučuju si přečíst, je to příjemné odlehčení od všeho toho temného nadpřirozena, upírů a tak dále... A moc děkuju za pochvalu. Blogger si někdy dělá co chce (viz smazání mé úplně úžasně vytuněné rezence na jednu knížku), takže se nedivím, že si ten komentář mohl i smazat.

    OdpovědětVymazat
  4. já bych se chtěla zeptat kde bych si to mohla přečíst je nějaký odkaz nebo něco???

    OdpovědětVymazat
  5. Milý anonyme, doporučuju ti vyhledat si to na 4shared.com Tam si zadej název knihy a vyjede ti několik odkazů, ze kterých si to můžeš stáhnout. Přímý odkaz sem dávat ale nebudu, protože se tam všechno pořád mění :) Doufám, že se ti kniha bude líbit a přeji příjemné počtení.

    OdpovědětVymazat
  6. stáhla jsem si to, v angličtině tedy, a doufám, že se tím prokoušu, děkuji za typ, stoprocentně se sem vrátím :)

    OdpovědětVymazat