PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

14. prosince 2010

Poslední oběť

český cover
Autor: Richelle Mead
Český název: Poslední oběť
Originální název: Last Sacrifice
Knižní série: Vampire Academy
Díl: šestý
Žánr: fantasy, upíři, dhampýři, alchymisté

Anotace na Goodreads: Rose Hathawayová vždycky hrála podle svých vlastních pravidel.

Porušila zákon, když utekla ze školy Svatého Vladimíra, spolu se svou nejlepší kamarádkou a poslední žijící Dragomirskou princeznou, Lissou. Porušila zákon, když se zamilovala do svého nádherného, nedosažitelného učitele, Dimitrije. A odvážila se vzdorovat královně Taťáně, vůdkyni světa Morojů, riskujíc svůj život a pověst, aby ochránila budoucí generaci dhampýrů, Strážců. 

Nyní však zákon Rose dohnal - díky zločinu, který nespáchala. Je ve vězení na nejvyšší možný trestný čin: úkladnou vraždu panovníka. Bude potřebovat pomoc Dimitriho i Adriana, aby mohla najít jedinou žijící osobu, která může oddálit její popravu a donutit morojskou elitu, aby přijala šokující nabídku na novou kandidátku na královský trůn: Vasilissu Dragomirovou.

Ale čas života se Rose velice krátí. A Rose ve svém srdci tuší, že svět mrtvých ji chce zpátky... a tentokrát už nedostane žádnou druhou šanci.  Otázkou ale je, když je váš život o zachraňování jiných, kdo zachrání vás?

Nakladatel: Domino
Počet stran: 450
Vazba: Brožovaná
ISBN: 78-80-7303-598-3
Vydání v USA: 7.12. 2010
Vydání v ČR: 13.4.2011

Moje hodnocení:




Moje hodnocení originální obálky:




Moje hodnocení české obálky:




Promo ke knize 

Datum četby: 8.12.2010, konec četby ve 2:42 9.prosince... protože jsem prostě nemohla jinak, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: OMG !!!


 

Můj názor (obsahuje spoilery):
Rose je falešně obviněna z vraždy morojské královny Taťány a následně uvězněna, zatímco se připravuje pohřeb a její proces. Ovšem Rose má pocit, že se ve stísněném prostoru vězeňské cely nejspíš zblázní. Její kamarádi ji v tom ale nechtějí nechat. A tak zorganizují její útěk. Mají totiž plán. Zatímco se bude Rose někde bezpečně schovávat, očistí u královského dvora její jméno.

Ale jak už to tak s Rose bývá, odmítá jen tak sedět a čekat. Navíc má vlastní úkol. Musí najít nemanželské dítě Lissina otce, Erica Dragomira, aby tak Lissa mohla získat možnost volebního hlasu. A také se nějak musí vypořádat se svým milostným životem, když už se Dimitri rozhodl být jí nápomocen (sice jen díky prosbě Lissy) a jí pořád není lhostejný.

Rose má před sebou ještě pořádný kus strastiplné cesty, aby si vydobila své místo na světě.

~ ... ~

No, páni... Konec jedné z mých nejoblíbenějších sérií vůbec. A konec je to parádní. Od začátku do konce.

Vynasnažím se vypsat všechno, co se mi na knize líbilo. Ale nejsem si vůbec jistá, jestli se mi to všechno podaří.

Mé 3 nejoblíbenější momenty knihy:
1) Když Rose Dimitrimu říká, aby si našel jednu krásnou věc v okolí... A on si vybere její vlasy. Sooooo cuuuuute! Love it!

2) Když Dimitri KONEČNĚ POŘÁDNĚ ŘEKNE Rose, že ji miluje! Na to člověk čekal 6 knížek, aby si to KONEČNĚ přečetl. Chlapi jsou někdy tak děsně pomalí! :D :D :D

3) Když se Sonya-ne-Strigojka setkala s Mikhailem. To jsem vám z toho byla tak na větvi... 

Líbily se mi veškeré momenty mezi Rose a Dimitrim - v autě po útěku, v knihovně nad knížkami, ve stanu, a pak v tom pokoji... - a naprosto jsem si je užívala. Dokonce pročítala několikrát.

Největší překvapení pro mě bylo, že v příběhu protentokrát více figurovala i Sonya Karpová a že se z ní opět stala Morojka. To jsem vůbec nečekala. A o to víc jsem byla potěšena, protože se mi ve SP moc líbilo, když Mikhail s Rose jaksi chápali jeden druhého, protože si oba procházeli tím stejným. A vztahu S&M jsem neskutečně fandila a ono jim to vyšlo.

Lissa mi nikdy zvlášť nepřirostla k srdci, ale v posledním díle se mi do srdce krapet i dostala. Byla jsem ráda, že se z ní nakonec stala královna, i když to bylo trošičku přitažené za vlasy... ale co. Mně vždycky více bral Christian. A za to, co si ten kluk během 6 knih protrpěl, nakonec ukázal, jaká je silná osobnost. Když se nakonec potvrdilo mé podezření na vraha, bylo mi ho líto.

A líto mi bylo na konci i Adriana. Taky si toho docela dost užil a na konci zůstal sám, jelikož Rose si samozřejmě vybrala Dimitriho. Holt někdo musel zůstat na ocet. A jsem ráda, že to dopadlo jen zlomeným srdcem a ne nějakou vraždou (kdyby mi jako Adriana zabili). Takhle se může Adrian stát například hlavní mužskou postavou připravovaného sequelu Bloodlines, který by měl vyjít v srpnu 2011.

Co říct k dalším postavám. Abe je štramák a Rose svou povahu naprosto zdědila po něm. Vůbec se nedivím tomu, že se do něj kdysi její matka zamilovala. Ambrose ohobloval každou, kterou mohl a která mu za to zaplatila. Viktor skončil docela blbě, až jsem se divila a moc se mi to nezdálo. Jill se ukázala být nevlastní sestrou Lissy. Tasha naprosto pohořela. A Sydney se více ukázala a dostala do naší povědomosti, aby měla Richelle na co v nové sérii navázat. Plus ukázala nám, že může existovat i jiný vztah, než jen moroj-moroj, moroj-dhampýr, dhampýr-dhampýr... ale je docela dost dobře možný i vztah moroj-člověk a tak dále...

Inu, krásná šťastná tečka po úžasné sérii. Tak trochu je mi líto, že to všechno končí, ale na druhou stranu se zase těším na Bloodlines. To by se mělo soustředit více na Sydney a děj se přesune na střední školu do Kalifornie. Spekulací ohledně knihy se vyrojilo více než dost. Já pevně doufám, že se nová série bude motat okolo Sydney a Adriana, protože chci, aby Adrian byl taky konečně šťastný a abych viděla nějaké to kočkování mezi S&A. To by bylo totiž hodně zajímavé... Nezbývá než čekat. Však my se dočkáme!

A jelikož nám série skončila, mám v plánu udělat jeden souhrný článek o celém VA světě, abych měla takovou svou perfektní tečku a pomyslnou třešňičku na dortu.

24 komentářů:

  1. Ahoj, chodím sem pravidelně (tvoje popisy se mi strašně líbí), ale zatím jsem tady nic nekomentovala (já vim, je to ostuda), ale teď ti sem prostě komentář napsat musím! Miluju VA ;), jsem teď zatím u 5. dílu, protože v češtině vyšla až teď a já bohužel nejsem tak schopný angličtinář, abych si to mohla přečíst v angličtině :(. Každopádně jsem strašně ráda za tohle shrnutí 6. dílu, tak nějak od začátku bylo jasný, že Rose bude s Dimitrijem (a já jsem si ani nic jiného nepřála), ale poté, co se v 5. díle rozhodla, že bude s Adrianem (tam zrovna teď jsem), tak jsem byla docela dosti na pochybách, takže strašně děkuju, ulevilo se mi, ikdyž teď mě zase strašně tíží, že budu muset čekat až do jara:/...já si snad kromě angličtiny ve škole přiberu ještě nějaký kurz, abych si to mohla přečíst v ájině, pač to čekání mě ubíjí...Strašně se těšim a jsem ti fakt vděčná, že tady píšeš své názory na knihy, máš úžasný styl psaní a strašně mě to baví číst, sice většinu knížek neznám, pač u nás zatím nevyšly, ale všechno to zní zajímavě :).
    No a tohle je přesně ten důvod, proč raději nekomentuju - píšu dlouhý, nudný a opakující se komentáře...Takže radši zase začnu tvé články číst v tichosti, ikdyž nějaký komentář se tu ode mě zase objeví, někdy to prostě ze sebe musim dostat :D

    OdpovědětVymazat
  2. No páááni, tak tohle jsem teda nečekala. Děkuji za slova chvály, překvapila a rozhodně potěšila. Jen klidně komentuj dál a klidně piš dlouhé komentáře, já si ráda počtu :D

    S tou angličtinou - před pár lety jsem si ani já nemyslela, že bych byla schopná číst knížky v angličtině. Nejdůležitější je ale začít. Prostě se k tomu odhodlat. Když čteš něco v cizím jazyce, který neovládáš natolik dobře, jako svůj mateřský, nejde o to, aby sis byla schopná přeložit slovo od slova, ale abys spíš pochopila smysl věty. Já sama nemám tak širokou slovní zásobu, abych si přeložila slovíčko za slovíčkem, kor když se americká a britská angličtina některými slovy dost liší. Když mi něco nedává smysl, hodím si slovíčko do překladače a je to. Hlavní je, se nebát a zkusit něco. Ano, některé knihy mají těžší angličtinu, některé lehčí... ale o to nejde. Jde o to, sebrat odvahu a zkusit to. Když to nepůjde, tak nevadí... všechno chce čas.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to jsem ráda, že jsem tě potěšila:). Ok:D, ale kdybych ti lezla na nervy, tak mě klidně upozorni :)

    Tak dobrá, beru tě za slovo ;), už jsem si to stáhla, ale upřímně já mám mnohem radši, když tu knížku držím v ruce, takhle se mi čte docela špatně, ty si kupuješ ty knížky v angličtině a nebo si je stahuješ? Až dočtu 5. díl (což bude za chvíli, asi dneska), tak se do toho pustim, nejdůležitější je fakt začít, když to nezkusim, tak ani nepoznam jestli to dokážu nebo ne, furt je to lepší než čekat do jara :)

    Tak děkuju a zatím ahoj, Denda

    OdpovědětVymazat
  4. Jen piš, piš... psavce mám ráda!

    Zkus to a uvidíš. Máš alespoň motivaci v tom, že chceš vědět, jak to dopadne :D Pár knížek v angličtině koupených mám, ale většinou si je stahuju jako ebooky, pokud jsou na netu k dostání. Nejsem natolik majetná, abych si měsíčně vyrazila z kopýtka a nakoupila takových 20 knížek :D Já totiž čtu hodně a to leze do peněz, že. Taky preferuju "hmotné" knihy, ale milionář nejsem :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to mě těší:)

    To teda mám a pořádnou :D.
    Heh, to chápu, taky nejsem zrovna moc majetná:D většinu knížek mi hradí rodiče, ale je mi blbý po nich pořád něco chtít, takže si něco platim z peněz k narozeninám a nebo z letních brigád, ikdyž z těch moc peněz nemívám, pač jsem neobvykle línej člověk :D. Taky chodim do knihovny, ale o tom, že by tam měli nějaký knížky, které mě aktuálně zajímaj si můžu nechat jenom zdát, vlastně tam chodim jen kvůli povinný četbě;).
    Já bych si teď strašně moc chtěla přečíst Water for elephants (Sara Gruen) - ale v knihovně to samozřejmě nemaj :/ a 300 se mi teď za to nechtějí dávat, nevíš náhodou, kde bych si to mohla stáhnout (v češtině:D), v angličtině už to mám:D

    OdpovědětVymazat
  6. Zkusím se po tom podívat na různých fórech, ale nevím, nevím, jestli se mi to podaří najít. Já o téhle knížce slyším prvně a kdoví, jestli někde jako ebook bude. Ale podívám se...

    OdpovědětVymazat
  7. Já dostala včera k vánocům 5 díl a hltala jsem každé slovo...Čekala jsem kdy bude Rose opět s Dimitriem a ono to pořádně nevyšlo!Prosím mohla by jsi mi prozradit kdo zabil Taťánu?Bože doufám že to není nikdo z hlavních postav!
    Všimla jsem si tady,jak jsi napsala že Dimitrij řekl Rose, že ji miluje -NO konečně!:D Já si to asi stáhnu a přečtu v Aj,ale trochu se bojím tý angličtiny :/

    OdpovědětVymazat
  8. Nevím, jestli by bylo fér prozradit, kdo zabil Taťánu, takhle přijdeš o takové to tajemné odhalování informací... :D Spíš ti doporučuju si stáhnout šestý díl v angličtině a zkusit to. Ve světě knih by ses už měla dokázat orientovat a když by ti něco nebylo jasné, tak si to najdeš ve slovníku. Zkus to a když to nepůjde, napiš mi email (info mám uvedené dole v profilu) a já ti odepíšu zpátky... Abych to tady nepsala a někdo si to nepřečetl a nebyl pak "zklamaný".

    OdpovědětVymazat
  9. Vám holky by se měli udělovat nějaké ceny za motivaci a já nevim, čeho všeho, protože tahle stránka je dokonalá .)) a navíc já vážně začínám číst anglicky (díky Syki .) - i když je fakt, že rozumim každé třetí větě :)))
    A ještě jsem chtěla dodat, že ve škole kámošky moc nechápou to moje uuuaaa kolem knížek .)) a tady na tomhle servru vás je .) to až neni možný, fakt dík .)) Anča

    OdpovědětVymazat
  10. No jéje :D Děkuji za pochvalu, snažím se :)

    Ze začátku je čtení v angličtině trošku oříšek, ale chce to trénovat a pak to půjde a časem tě to třeba začne bavit :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahojky,
    sem moc ráda, že tu píšete o tomto díle, hledala jsem dokonce na amerických stránkách abych věděla co obsahuje 6.díl, bohužel marně, moc dobrá angličtinářka nejsem, ale pochytila jsem nějaké to slovo,ale určitě mi uteklo mnoho důležitých částí, což mě mrzí. Jinak postava Dimitrije je úžasná- tenhle chlap si na nic nehraje a opravdu mu záleží na ostatních, ale občas nechápu proč tu Rose tak mučí tím svým odstupem....když sem četla 4.díl a byla tamta část s chatou, tak sem si konečně řekla, že jsou spolu potom co se stalo, ale když se stal z Dimitrije strigoj tak mě to dost naštvalo...a jakmile se proměnil zpět na dhampíra, tak si opět držel odstup od Rose.
    Nakonec je ale všechno v pořádku a ti dva jsou spolu :)!
    Jenom bych se vás ráda zeptala jak ten děj vlastně skončí...? Tam odkud sem se to snažila vyčíst nic moc nebylo :( - tím myslím, jestli bude nějaká svatba a nebo jestli Rose s Dimitrijem někam odejdou :)

    OdpovědětVymazat
  12. No, zase až takového happyendu se nedočkáme :) Žádná svatba, ani nikam neodjedou... Ani bych si žádný takový konec nepředstavovala. Co je pro nich výhrou - už svůj vztah nebudou muset skrývat a mohou se stýkat veřejně. Myslím, že lepší konec jsme si ani nemohli přát.

    OdpovědětVymazat
  13. Tak to jsem ráda :), sem taky věrná čtenářka a už se nemůžu dočkat až v dubnu vyjde 6.díl :), sice sem si ho už přečetla v angličtině, ale jak už jsem tu psala tak sem nepochopila vše :(. Dimitrij se mi už od začátku mooc líbil-hned sem si řekla že by bylo zajímavý vztah on s Rose, eště před tím než to na nich bylo vidět, jak si Rose vyšla s Jeesym a Dimitrij je načapal na tom gauči -1.díl. Jinak hrozně moc se mi líbí jak komentuješ celý ten příběh, dokážeš se u toho pěkně odvázat :)

    OdpovědětVymazat
  14. Já jsem odvázaná úplně u všeho :D Píšu, jak to cítím a někdy si neberu servítky :)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak to je dobře :)
    já sem nikdy moc nečetla, asi před rokem mě to chytlo a od té doby strávím většinu svýho času v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  16. a jestli bych mohla poprosit, doporučila byste mi nějaké kmížky, které mají podobnou zápletku jako tahle sága a nebo jiné které se vám líbí? :)

    OdpovědětVymazat
  17. Na vykání mi nesejde a pokud ti to nevadí, budu ti tykat, protože netuším, kolik ti je a myslím si, že tykání by nemuselo být tak špatné (pokud tě tím třeba neurazím, pak se omlouvám).

    Doporučení - to záleží, pokud v češtině, tak těch knih bude prozatím docela málo; pokud v angličtině, máme z čeho vybírat. Ty, které se mi nejvíc líbily a kterých jsem fanoušek - ty můžeš najít přímo v mém menu v části I am fan of. Jinak se koukni na pětihvězdičkové hodnocení knih, ty se mi líbily nejvíc. Co se týká knih v češtině. Moc jsem jich přeložených ještě nečetla a ne všechny už přeložené jsou. Ale letos se chystají různé překlady oblíbených knih (podívej se na mou soupisku Autorek). Takže pokud s angličtinou nemáš ty nejlepší vztahy, počkej si na české překlady.

    OdpovědětVymazat
  18. Prečo Ti bolo Christiana ľúto?

    OdpovědětVymazat
  19. Protože ho mám ráda? :) A protože si ten konec chudák nezasloužil. Až si knihu přečteš, pochopíš mě.

    OdpovědětVymazat
  20. Aký koniec? Čo sa mu stalo?!?

    OdpovědětVymazat
  21. Vyděsit jsem tě rozhodně nechtěla. Neboj, nic se mu nestalo :D

    OdpovědětVymazat
  22. UUhh... já jsem fakt hrozná, nic jsem si ohledně VA 6 nechtěla číst, ale uznejte- Christianovi se něco stalo?- to jsem prostě musela :) takže jsem si přečetla jen tu jedinou větu, kde píšeš, že ti je ho líto a PO ODHALENÍ VRAHA? -cvak- nee prosim, at se nepotvrdí mé obavy ohledně..ehm jedný..postavy. To by byl teda fakt chudák, myslím, že už přišel o dost. Achjo proč se mi většinou u dějů knížek musí vytasit odpověd před očima aniž bych ji chtěla? Tak snad jsem se mýlíla a budu na konci hodně překvapená ;)

    OdpovědětVymazat
  23. prosímtě co tím na konci adrian myslel že smlouva je porušena? jakou měl s rose smlouvu?

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj jsem úplně nadšená ze všech knížek, co se týkají upířího života od VA až po knížky Patricie Briggs a sama musím uznat, že mě strašně fascinují děje. Jsem do toho tak blázen, že jsem začala psát svou vlastní knížku. Mám napsaných už 50 A5, ale stále nemám osobu, která by mi to zkritizovala. Nevím možná je možnost, že zrovna tenhle blog by byl ten pravý, kde bych své dílo alespon představit a pokud mi to autor/ka dovolí a byla by tak laskavá ráda bych jí dala na sebe kontakt a aby mi udělala kritika :) Pokud by o to někdo stát může mi napsat na
    e-mail: orsagova21@seznam.cz
    PS: budu ráda, když uslyším kritiku od někoho jiného než od svých spolužaček ;)

    OdpovědětVymazat