PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

2. ledna 2011

Last Sacrifice (Richelle Mead) by Dorota

První hostující recenze na mém blogu. Užijte si ji :)

Last Sacrifice
Richelle Mead

Na knihu Last Sacrifice som čakala relatívne dlho, no tiež som na ňu mala aj veľké očakávania. Záver dokonalej série Vampire academy od Richelle Mead si určite podľa všetkých zasluhuje veľkolepé ukončenie (keď už pripustíme fakt, že sa musí toto úžasné dobrodružstvo skončiť). Na autorku je naložený obrovský tlak od čitateľov a zodpovednosť, ktorú musí (a myslím, že každý dobrý autor aj chce) vydržať a potvrdiť ňou svoje kvality.

Richelle nám za všetkých predošlých 5 kníh neustále predkladala fantastické osudy Rose a jej priateľov, okorenené láskou, akciou, tajomstvom, vzrušením, napätím, ... Stihli sme si zamilovať hlavnú hrdinku, no nie len ju, ale aj jej najbližších (Lissu, Christiana, Adriana, Sydney, Abea, Janine, Jill a mnoho ďalších) a especially Dimitriho (Dimku) - úžasného a navždy dokonalého... Väčšina z nás jej išla doslova po ruke a hltala každú jednu stranu s novými a novými prekvapeniami, šťastím, smútkom, zvratmi, tokom emócií, ktoré sa často nedali ovládať a prepukli až v nejaký šialený prejav, ktorý bol pre ostatných prísediacich absolútne nepochopiteľný. ;)

Preto som ja osobne v Last Sacrifice videla najväčšiu hrozbu a modlila sa, aby ma nesklamal. Nestalo sa! A za to Richelle z celého srdca Ďakujem. Všetko sa skončilo šťastne no vďaka autorkinmu majstrovstvu to tak nie vždy vyzeralo. Ako sme sa už presvedčili skôr, Richelle nie je prvoplánová a ani zďaleka nečaká na ukľudnenie situácie a čitateľa vrhá do stále novej akcie, či už fyzickej alebo citovej. Toto bol pre mňa najdôležitejší znak celej knihy. To ako tušíte, čo sa stane, no nechcete alebo si nedovolíte tomu uveriť, aby ste sa potom ešte viac nesklamali. Držíte si zadné vrátka v tých najšťastnejších momentoch.

Neverila som tomu, no ona to naozaj dokázala. Prešla každý jeden vzťah, každú jednu nevysvetlenú situáciu, venovala sa plnohodnotne úplne všetkým otázkam, ktoré vznikli počas série alebo v priebehu čítania poslednej knihy. V Last Sacrifice toho bolo tak veľa, že podnety by určite vystačili (hlavne jej ;)) na ďalšiu novú sériu.

Každý máme vlastné obľúbené momenty, vlastné zvýraznené miesta, záložky a je zbytočné, aby som ich tu vymenovávala, pretože, kto si prečítal, vie o čom hovorím, kto nie, nemôže mať plnohodnotný zážitok iba z opisu. K malým mínusom knihy by som dala iba začiatok - keď je Rose ešte stále vo väzení - zdalo sa mi to nejako zbytočne rozvláčne a ukončenie. Korunovácia je síce rozprávkový koniec, no ja som chcela, aby patril iba Rose a Dimitrimu. Samostatne, nie na pozadí niečoho veľkého. Ale ako som povedala, sú to iba drobnosti a v porovnaní s celkom absolútne zanedbateľné.

Čo bol teda „last sacrifice“? Každý nech si nájde svoj. Ja osobne si myslím, že celá kniha je pretkaná malými alebo veľkými obeťami všetkých hrdinov. Ale aj tak ju milujem a teším sa na spin-off sériu a vôbec by som sa nehnevala, ak by sa Richelle rozhodla pre pokračovanie - určite by to nebola ľahká úloha, ale kto iný by ju zvládol, ak nie ona ;)

Dorota

8 komentářů:

  1. Jeeej Dori od dnešného dňa si ťa privlastňujem - budeš mi na polovičný úväzok robiť hosťovské recenzie ok? A tým polovičným úväzkom myslím zadara - odmenou ti bude moje večné priateľstvo :)
    Inak som urazená, že svoju prvú recenziu si napísala niekomu inému a nie mne ale nezabúdaj, môžeš to ešte stále odčiniť.

    OdpovědětVymazat
  2. :D :D :D :D :D

    Mě možnost hostující recenze navnadila na to, že si nejspíš zavedu a nabídnu dvakrát měsíčně hostující recenze, pokud budou mít lidé zájem :D

    OdpovědětVymazat
  3. :D Judy, podvoľujem sa k nášmu večnému priateľstvu a prijímam polovičný úväzok :D

    Syki - myslím, že ľudia budú mať záujem, možno väčšia propagácia? ;) Ja ďakujem za možnosť.

    OdpovědětVymazat
  4. Dori, myslíš větší propragaci mého blogu nebo větší propagaci této možnosti na mém blogu? :D No, já tu možnost uvedu v nadcházejícím článku, na kterém pracuju. O možnosti Hostující recenze jsem uvažovala už dávno před pořádáním Xmas challenge, stejně tak o spoustě dalších věcí. Plno z nich už je venku, jiné ještě ne. A nemáš zač, máš alespoň prvenství v této kategorii :D

    OdpovědětVymazat
  5. jj hosťovské recenzie sú celkom častý jav na ang. blogoch, tam si to ale väčšinou medzi sebou publikujú blogeri. Ja som zverejňovala túto príležitosť ešte niekedy pred LS párty a z tohoto obdobia pochádza aj recenzia na Heist Society od Seesen ktora je mimochodom super :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jop, vím, ale jelikož jsem u nás na moc knižních blogerů nenarazila (jenom na ten náš okruh), těžko mi sem budou psát jen jiní knižní blogeři, že... proto jsem si říkala, že to vyhodím tak do éteru pro všechny zájemce vždycky dvakrát do měsíce (protože nepočítám, že bude tolik zájemců, abych tu možnost vyhazovala každý týden jednou) a pak jednoho zájemce vyberu pomocí random.

    Vidíš, ani nevím, že jsi tam tu možnost měla a recenzi Seesen jsem četla a dala si knihu do "to-read".

    OdpovědětVymazat
  7. Myslela som na tvojom blogu, ale zjavne máš všetko premyslené, takže už len prajem veľa šťastia :)

    Judy, ja som to chcela skúsiť na Hollow, ale vieš ako to dopadlo...

    OdpovědětVymazat
  8. Mnooo... tak nemám úplně všechno promyšlené, ale pár věcí jo :D Děkuju, snad se to ujme...

    OdpovědětVymazat