PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

30. března 2011

RC review: Mrazení

český cover
Autor: Maggie Stiefvater
České datum vydání: 2010
Knižní série: Vlci z Mercy Falls
Díl: první
Žánr: vlci
Nakladatel: Argo
Česká anotace:
Romance mezi vlkodlaky. Něžný milostný příběh prodchnutý působivou melancholií a tragikou.

V lesích kolem amerického městečka Mercy Falls u kanadských hranic žijí vlci. Jednoho dne stáhnou z houpačky u nedalekého domu malou Grace. Pokoušou ji, ale vlk se žlutýma očima ji odtáhne do bezpečí. Od té doby dívku vlci fascinují, zvlášť její zachránce. Když o několik let později vlci napadnou Graceina spolužáka, chlapi z městečka vezmou pušky a uspořádají na ně hon. Ještě ten večer najde Grace na verandě svého domu postřeleného chlapce se žlutýma očima. Je to její vlk.

Sam žije dva životy. Zimy tráví ve vlčí kůži se svou smečkou, v létě je na pár měsíců člověkem, než ho mráz promění zpátky ve vlka. Každý rok je však doba, po kterou může být člověkem, kratší. Sam ví, že přijde rok, kdy už na sebe lidskou podobu nevezme. Jenže ani on ani Grace se s tím nechtějí smířit, ne teď, když se konečně setkali. Jenže zima se blíží a Sam musí bojovat, aby neztratil sám sebe a taky Grace. Protože tentokrát už to bude navždy.
Vlci jsou v kurzu
Maggie si přála napsat srdcervoucí knihu, která by v lidech vyvolala pořádné emoce. Původně měla napsat jen krátký příběh, který by upoutal na její knižní prvotinu Lament... ale z přemýšlení nad vlkodlačí povídkou se vyklubalo přemýšlení nad celou knihou. Ve snu si utřídila myšlenky o zimě, vlcích, dívce s tajemstvím... a BUM! Příběh byl na světě. Prvním dílem série Maggie vzbudila vlčí šílenství!

Fakta a fikce
Když byla Grace malá, stáhli jí v zimě vlci z houpačky a odtáhli jí do lesa. Proč? Aby se najedli. Vypadalo to, že nepřežije, ale jednomu z nich se jí zželelo a zabít jí nenechal. Odvedl ji celou od krve zpátky domů a později ji vždy z bezpečí lesa pozoroval. Sledoval, jak se z děvčátka postupně stává dívka a toužil být člověkem.


Pokaždé, když se objeví první mrazíky, se z obyčejně vypadajících lidí stávají vlci. A pokaždé, když přijde první pořádné oteplení, mění se zase zpátky do lidské podoby. Tam a zase zpátky. Až už se jednou do lidské podoby nikdy nepromění a zůstanou vlky na věky.

Maggiin pohled na vlkodlačí tématiku je rozhodně zajímavý. Většinou slýcháváme o lidech, kteří se mění ve vlkodlaky díky úplňku. Anebo tu pak máme extrémní, sexy, vlkodlaky, kterým vybuchuje oblečení, když se ven dere jejich namakaná hruď. Tady se člověk infikovaný vlčím virem mění ve vlka v momentě, kdy se výrazněji ochladí.

Překlad
Knihu v originále neznám, ale český překlad zaslouží velkou pochvalu. Celý příběh se četl velice dobře. Bylo to dramatické tam, kde to být dramatické mělo. Bylo to romantické tam, kde to romantické být mělo. A přeložené básně a písně byly moc hezké.

Postřehy a pocity
Hrdinkou příběhu je Grace, která je vlky od onoho incidentu téměř posedlá. Respektive... zajímá se hlavně o jednoho jediného vlka. Toho, který jí kdysi zachránil život a který se každou zimu vracel a pozoroval ji. A ona pozorovala jeho. Jenže teď mu hrozí nebezpečí, protože se do lesa vydali lovci, kteří chtějí vlky zahnat, zranit a zabít, aby se už neodvážili zaútočit na obyvatele města.

Mužským hrdinou je Sam. To on Grace tenkrát zachránil život. Od té chvíle na ni v zimě dává pozor a v létě ji pozoruje ve své lidské podobě jen z dálky. Cítí, že tohle je jeho poslední rok jako člověk a bojí se, že už navždy zůstane vlkem. Ale když ho postřelí, podaří se mu změnit se zpátky a dorazit ke Grace. Tehdy začnou odtikávat hodiny omezeného času, který spolu můžou oba strávit.

Pro mě je pravým hrdinou celé knihy Sam, kterého jsem si opravdu oblíbila. Chudák kluk neměl zrovna hezký osud. To, co mu provedli jeho vlastní rodiče, byl pro mě jeden z nejsilnějších momentů celé knihy. Jeho utrpení bylo mým utrpením. Jeho myšlenky a strach byly naprosto reálné a mě ho bylo místy neskutečně líto. On si to, čím se stal, nevybral... ale smířit se s tím musel. Přesto stále toužil po tom, co věděl, že nikdy mít nebude. Moc se mi líbil způsob, jakým uvažoval a mluvil o Grace. Je zábavný, je milý, je hodný. Není to žádný přehnaný tvrďák, je prostě jiný... a to se mi na něm líbí ze všeho nejvíc.

Grace mi k srdci zrovna dvakrát nepřirostla. Už proto, že nechápu tu její fascinaci vlky. Každý normální člověk by s nimi po tak hrůzném zážitku nechtěl nic mít. To ona ne. Ona je vyhledává. A ještě se do jednoho z nich ve vlčí podobě zamiluje (prý) mnohem dřív než vůbec ví, že je člověk. Tohle je, prosím pěkně, hodně divné. Musím ale přiznat, že pokud šlo o Sama, chovala se výborně a rvala se o něj. Bod pro ni.

Hodnocení
Příběh je střídavě vyprávěn z pohledů obou hlavních hrdinů. Vy se tak dostanete do jejich hlav a vnímáte všechno okolo stejně jako oni. Ze začátku knihy jsem byla velice příjemně překvapená a líbilo se mi, jakým stylem je děj psán. Jenže prostřední část úplně ztratila to, co v sobě měla na začátku. Ke konci se to zase zlepšilo a bylo to vážně dobré.

Chápu, proč se kniha stala bestsellerem a proč ji tolik lidí má rádo, mě ale Maggie zase tak úplně nepřesvědčila a kdyby ta prostřední část byla lepší, vysloužila by si víc hvězdiček. Takhle ode mě dostává 3 hvězdičky a já jsem zvědavá na pokračování.

Investice do knihy se vyplatí už jenom proto, že obálka a samotné provedení knihy je vážně moc hezké. Nemám v knihovničce moc bílých knih s pastelovým hřbetem. Velký palec nahoru za to, že Argo ponechalo původní obálku, protože vybočuje mezi podobnými knihami z řady.

Nedávno Unique Features koupilo práva na sepsání scénáře a až bude hotový, postoupí ho k posouzení Warner Bros. Na scénáři budou spolupracovat Bob Shaye a Michael Lynne, kteří mají na kontě Pána prstenů a Bladea. Máme se na co těšit.



Na Mrazení se můžete podívat na oficiálních stránkách Arga a knihu si můžete objednat na Kosmas.cz

Chtěla bych touto cestou poděkovat Argu za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

9 komentářů:

  1. zní to dobře, moc pěkná recenze:)

    OdpovědětVymazat
  2. Mrazení docela ujde, zrovna čekám, až do knihovny přijde Váhání.
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  3. dobrá recenze, jenom škoda, že jsi úplně nerozvedla, proč přesně ti prostředek přišel slabší. (mimochodem, argo rozdává recenzní výtisky? na jejich stránkách o tom nikde není ani slovo! :)

    OdpovědětVymazat
  4. syki to video som nevidela ale je tak jemne krásne :) inak pekná recenzia

    OdpovědětVymazat
  5. Elli: Děkuju, za přečtení kniha určitě stojí, už jenom proto, že je kniha vyprávěná jinak než všechny ostatní.

    Willinda: Díky :) Právě čtu Váhání a jsem z toho trošku rozpačitá, protože ze 2 pohledů máme najednou 4 a já začínám mít čím dál tím víc ráda Isabel... a Colea. Mezi nimi to rozhodně jiskří a já se při čtení jejich momentů culím jak malá holka :D

    h.madlenka: To jsem právě moc nechtěla. Už tak jsem se rozepsala docela hodně, až jsem se divila a těžko říct, jestli čtenáře délka textu spíš neodradí než navnadí. Navíc si myslím, že by si člověk měl udělat názor hlavně sám. Ale můžu to napsat do komentářů - prostředek mi přišel slabší, protože to jakoby nějak ztratilo takovou tu lehkou poetičnost. Bylo to prostě jinačí než začátek a konec. Což dle mého bylo schválně, ale nějak mi to do celého konceptu nepasovalo a taky jsem se tak úplně nemohla popasovat s téměř dokonalou Grace.

    Luce: Děkuju za pochvalu. Maggie si to video dělala sama a v tomhle směru je vážně dobrá. Dokonce si k tomu složila i hudbu.

    OdpovědětVymazat
  6. Musím přiznat, že souhlasím naprosto se vším. Taky mě to chytlo, hrozně se mi líbilo jak se střídal pohled vyprávění. Sam je miláček, Grace mi nesedí. Je pravdou, že uprostřed to ztratilo šťávu, aby konec gradoval stylem, že jsem knížku neodložila a četla do hluboké půlnoci. O to víc jsem se těšila na Váhání. Zpočátku mi hrozně vadila arogance Isabel, ale člověk tušil, že se za jejím postojem skrývá obrovská bolest. A budiž pravdou, že mě šokovalo, jak se Maggie rozepsala ve žhavých scénách mezi jí a Colem...a hlavně, ten konec....Ta trilogie je ve finále super, jen je škoda těch středů, kterými se chvílemi člověk musí prokousat. Každopádně 2.díl je díky 4 pohledům přeci jen čtivější. A Sam, ten vede jako mužský hrdina na plné čáře svou lidskotí i utrpením...už teď se těším na třetí díl...Info o zfilomování mě potěšila, doufejme, že se s tím popasují dobře...protože zfilmovat některé emoce bude náramně těžké.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. Jak už jsem se u některého z příspěvků zmínila, tahle kniha vypadá čím dál více zajímavě. Obálka je krásná, stejně jako je trailer poutavý. Opět skvělá recenze, která mě navnadila a já už vážně přemýšlím o jejím přečtení:D

    OdpovědětVymazat
  8. Jj, Mrazení bylo OK (a to jsem ho četla v době, kdy mi tyhle romantické fantasy nebyly moc po chuti), i když spíš než prostředek mi neseděl konec. Váhání už se mi zdálo slabší. Ale Stiefvaterovou mám ráda celkově, Lament taky ušel (já zase hrdinky typu Grace ráda mám) a Ballad se mi válí na poličce už asi dva měsíce, ale zatím nebyl čas, tak uvidíme...

    OdpovědětVymazat
  9. výborná recence k výborné knize. Mám ji přečtenou už asi 10krát. :D

    OdpovědětVymazat