PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

4. března 2011

RC review: Odstíny života

český cover
Autor: Lusy Adams
České datum vydání: 13.4.2011
Knižní série: Odstíny života
Díl: první
Žánr: fantasy, lovci, vlkodlaci, upíři, démoni
Nakladatel: XYZ
Česká anotace: 
Alexandrina Avitalová se za života nijak nelišila od vrstevníků. Když je v den svých devatenáctých narozenin chladnokrevně zavražděna, nikdo nemůže tušit, že smrt se stane začátkem její nové cesty. Tři roky poté, co byla pohřbena a oplakána rodinou a přáteli, se probouzí znovu k „životu“. Je uvedena do světa magie a ďábelských stvoření. Alex musí zapomenout na svůj předchozí život, aby mohla zaujmout pozici neohrožené bojovnice se silami temnot. Podle dávného Proroctví je právě ona jedinou vyvolenou, Spasitelkou, která má rozhodnout odvěkou bitvu mezi dobrem a zlem…
Knižní debut
Ano, ano, ano... vyskakuje to na vás na každém možném i nemožném místě tady na mém blogu, že. Ale proč? Protože vás prostě chci upozornit na tento knižní debut velice nadějné mladé české spisovatelky! Plno z vás ji na internetu určitě zná pod přezdívkou Lu.Lusy. A kdo ji neznal, už ji zná. Naší Lusy se poštěstilo a její knižní prvotinu budeme moci v knihkupectvích najít někdy během dubna tohoto roku!

Fakta a fikce
Příběh knihy se odehrává převážně v Los Angeles. Rovnýma nohama skočíme přímo do světa bytostí, které tak dobře známe z jiných fantasy knih. Hemží se to tu démony, upíry, vlkodlaky a dokonce i bohy. Z celé knihy je cítit, že se autorka ve světě fantasy vyzná a nevykládá vám žádné hlouposti typu "upíři se na světle třpytí". Bohužel se za celou dobu nedozvíte ty nejpotřebnější informace. Otáčíte stránku za stránkou a dychtíte po jakémkoliv střípku informace... Myslím, že si to schválně Lusy nechává na pokračování, abychom více pochopili, co a proč se děje. A na to se vážně třepu.

Kdybych měla knihu vyloženě k něčemu přirovnat, je to taková kombinace Buffy, Vampýrské akademie, Nástrojů smrti a Supernaturalu. Pokud jste fanouškem alespoň jednoho z toho (já jsem fanoušek úplně všeho), přijdete si na své.

Postřehy a pocity
Alex je ranařka každým coulem. Nenechá sebou zametat, bije se za své názory a i když si to nechce přiznat, je pro svou práci ta pravá. Je v ní zatraceně dobrá. Aby taky ne, když ji ze spárů smrti vytáhli samí všemocní bohové. Měla by totiž být Spasitelkou z Proroctví. A jako taková je velice cenná a své tajemství nemůže vyžvanit hned tak někomu. Což je velký kámen úrazu. Alex se nám nejspíš zakoukala do charismatického Gabea. Lovce, který se vždycky zjeví jako rytíř v lesklé zbroji a se svými meči to vážně umí. Ovšem celý jejich vztah má háček, nemůžou být spolu, protože se to bohům nelíbí.

Gabrielovu kouzlu jsem propadla hned po prvních stránkách a vůbec se mi nelíbily momenty, kdy jej od sebe Alex odháněla, i když to bylo pro jeho vlastní bezpečí. Musím říct, že jsem jim oběma hodně fandila a vadily mi jakékoliv náznaky toho, že by spolu být nemohli... protože... se v knize vyskytuje více než jeden možný "ten jediný".

Můžete si tu vybrat rovnou z celého zástupu pořádně stavěných chlapů. To já bohužel osobně vnímám jako mínus, protože mě tak autorka neustále udržovala v nejistotě a obavách o osudu mého oblíbence. To vážně nemám ráda. Už o to víc jim oběma držím palce a doufám, že i když jejich vztah nejspíš zažije vzestupy i pády, přesto spolu nakonec zůstanou... Po tom totiž srdce každé romantičky touží, ať už si to nahlas přiznáte nebo ne.

Ale abych se nevěnovala jenom těm dvěma... I ostatní postavy jsou stejně dobré. Postupně o každém z nich odhalujete kousíčky pravdy a nestačíte se divit. Oblíbíte si všechny, vážně. Potom je ale ještě horší vybrat si z nich jenom toho jednoho a tomu držet palce. Nerada to říkám, ale místy měla Alex sklony být opravdu potvora a v těch chvílích jsem jí chtěla praštit. To je tak, když si zamilujete Gabea a mermomocí chcete, aby ti dva spolu prostě byli a konec. Chápete, co tím chci říct?

Hodnocení
Příběh možná není z těch úplně nejoriginálnějších, ale zaručeně vás chytí. O romantiku a žhavé chvíle tady rozhodně není nouze. Budete hltat stránku za stránkou a budete chtít vědět, jak to celé skončí. Na své si přijdou i milovníci pořádných rvaček. V knize jich je hodně a jsou opravdu výborné. Klobouk dolů za ně, protože jsem při čtení cítila, jak mi stoupá adrenalin. Knihu určitě doporučuji vám všem, které podobné příběhy baví. Těším se na pokračování a na osudy mých oblíbených hrdinů.

Knize dávám 4 hvězdičky a to proto, aby to Lusy nestouplo moc do hlavy a napsala stejně dobré a možná i lepší pokračování. A taky proto, že mě tak neskutečně trápila a stále mě trápí strachováním se o Gabea. Co si budeme říkat, jsem jednoznačně TEAM GABE, protože mě vždycky brali chlapi, co se uměli ohánět meči a kteří uměli být pěkně drsní, když se jim zachtělo.



Odstíny života si budete moci brzy zakoupit, jen ještě nevím, kde. Podívejte se proto zatím sem.

Touto cestou bych zároveň chtěla poděkovat Lusy za poskytnutí reading copy
své knihy.


9 komentářů:

  1. Tak po téhle review se nemůžu knihy dočkat :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na OŽ sa teším.^^ Dobrá recenzia. Ja Gabea nemusím.:D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak nakonec si začínám myslet, že si to asi přečtu... :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tak na tuhle knížku se obzvláště těším. A přidávám se k Neliss, taky Gabea nijak zvlášť nemusím. Já si oblíbila Matta a Douga. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já osobně jsem od začátku pro Douga :D :D Gabe je až moc hodný a romantické vztahy ráda nemám :D Já jsem pro trochu adrenalinu a to Doug představuje :)

    OdpovědětVymazat
  6. Teda, normálně bych si téhle knížky ani nevšimla, ale když čtu všechny ty pochvalné recenze na blozích, tak vím, že si ji určitě přečtu! :))

    OdpovědětVymazat
  7. Holky, určitě si knihu kupte, neprohloupíte :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak na knihu jsem vážně moc zvědavá a určitě pro ni hend zaběhnu, nebo si ji objednám přes internet. :-))

    Gratuluju slečně spisovatelce, že se ji to podařilo.. Mým snem je taky napsat něco dobrého, co by bylo čtivé, bohužel se nevede a já nemám dobré nápady na celý příběh. :D Jsem ráda, že máme nějakou mladou spisovatelku. :-))

    OdpovědětVymazat
  9. Dlouho jsem váhala, ale přesvědčila jsi mě. Už se chystám do knihkupectví odlehčit své peněžence:D Krásně napsaná recenze!:)

    OdpovědětVymazat