PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

14. dubna 2011

RC review: Inkarceron

český cover
Autor: Catherine Fisher
České datum vydání: 1.5.2011
Knižní série: Inkarceron
Díl: první
Žánr: fantasy, scifi, dystopie, steampunk
Nakladatel: Knižní klub
Česká anotace:
Sedmnáctiletý Finn denně bojuje o život v Inkarceronu, obrovském vězení, které má vlastní inteligenci a krutě s ní střeží tisíce vězňů. Finn si je díky znamení na ruce jist, že se zde nenarodil jako ostatní, ale přišel Zvenčí. Claudia je dcerou Správce Inkarceronu a má se vdávat; nenáviděný princ jí byl nastrčen mocichtivou královnou. Panuje totiž navenek středověká Doba – supermoderní svět se zastavil a dobrovolně se zbavil vší techniky v zájmu míru. Claudia i Finn jsou vězni svých světů – jenže vše se změní, když naleznou křišťálový klíč, který jim umožní spolu komunikovat.
Inkarceron
Představte si živé vězení tak obrovské, že dokáže pojmout města, cesty, pláně, lesy a plno, plno lidí. A jeden vězeň je přesvědčený, že sem nepatří, že přišel z druhé strany. Z venkovního světa. Ovšem to se zdá naprosto nereálné, protože do Inkarceronu už celé staletí nikdo zvenku nepřišel a nikdo z něj neunikl.

Jenže co když cesta ven opravdu existuje?

Catherine říká, že chtěla napsat knihu o vězení. O nevšedním, ohromném, mluvícím a hlavně živém vězení. Takovém, ze kterého se vězni snaží mermomocí utéct. Nemyslí na nic jiného než na únik. Její nápad čtenáře tak nadchnul, že se kniha stala nejlepším dílem pro mládež roku 2009, podle žebříčku knih The Times.

Fakta a fikce
Před lety Sapienti stvořili vězení - Inkarceron - aby do něj uzavřeli vězně, společensky nevhodné obyvatele a několik Sapientů, kteří měli po celou dobu převychovávat lidi uvnitř, aby následně vytvořili ten pravý a nefalšovaný Ráj, kde budou jen intelektuální lidé.

Experiment.

Který ovšem nevyšel tak, jak si svět venku myslí. Společnost totiž jen tak lehce nepřevychováte. Lidé uvnitř neví nic o světě venku, a lidé venku zase neví nic o světě uvnitř. Obě skupiny si ty druhé světy idealizují. Ono totiž  vězení může mít hned několik podob a vy nemusíte být přímo zavření, abyste cítili, že je něco prostě hodně špatně a vy musíte pryč.

Zatímco si Inkarceron žije svým vlastním životem, venku se svět také změnil. Lidé se musí držet Protokolu a chovat se, jako by zamrzli v čase. Dokonalá iluze světa dávno minulého. Řád, intriky, nebezpečí a domluvené sňatky, to je vězení druhé.

Překlad
Překladu knihy nemám co vytknout. V originále jsem knihu nečetla, takže nemůžu porovnávat kvalitu, ale řekla bych, že se jedná o jeden z mála opravdu povedených překladů, který neprzní naši krásnou češtinu. Za to velký palec nahoru, protože těch nových slovních patvarů v knihách začínám mít plné zuby.

Postřehy a pocity
Příběh sleduje svět dvou hlavních hrdinů - Finna a Claudie.

Finn je vězeň, který si pamatuje jenom poslední tři roky života. Na dobu předtím nemá téměř žádné vzpomínky. Přesto cítí, že do vězení nepatří, že se narodil venku a chce se z vězení prostě dostat pryč. Jenže to nebude tak lehké, protože to podle legend zvládl jen jediný člověk - Sapphique. Finn je nalezenec, člen nebezpečné tlupy hrdlořezů a zlodějů Špíny a přísažný bratr Keira. Zabíjení a podvádění je mu proti srsti a kdyby to nedělal proto, aby přežil, nechal by toho už dávno. Je to ovšem jediný svět a jediná rodina, kterou má. Vší silou pátrá po své minulosti a jednou objeví podivný klíč, který nese stejné znamení, které má sám na ruce.

Claudia je dcera Správce vězení. Byla zaslíbena princi rodu Havaarnů už jako malá. Jenže Giles před třemi roky zemřel při vyjížďce na koni, a tak byla zasnoubena s jeho nevlastním bratrem Casperem. Ne, že by z toho byla zrovna nadšená. Giles se jí zamlouval přece jenom víc. Jeho bratr je hloupý a zajímá ho jen jeho prostopášný život. Její učitel Jared Sapient je jediný, kdo jí rozumí a kdo jí věří, když přijde s odhalením vraždy právoplatného prince. Je odhodlaná odhalit pravdu za každou cenu. Proto se vloupá do otcovy pracovny a ukradne mu zvláštní klíč.

Jak se ukáže, oba dva klíče spojuje stejné pouto a Finn skrz něj dokáže komunikovat s Claudií. Takhle začíná Finnova cesta ven a Claudiina cesta dovnitř.

Hodnocení
Tohle je kniha, která by vám rozhodně neměla uniknout. Jak to tak vypadá, s dystopiemi se roztrhl pytel a začíná být těžší najít nějakou opravdu dobrou. Tahle je vážně skvělá. Catherine vsadila na divokou kartu. Příběh vás vtáhne a hned tak nepustí. Celý svět knihy je velice dobře promyšlený, jedna věc úzce souvisí s druhou, i když si čtenář hned nedokáže pospojovat všechny indicie.

Každá kapitola má v úvodu nějaký text z reálií onoho světa - ať už je to vězení, nebo svět venku. Člověk musí číst pozorně, protože by mu mohlo jinak něco utéct. Tyhle úryvky ze spisů a legend nádherně dokreslují celé pozadí vzniku vězení. Líbí se mi, že se na nás pravda nevyvalí hned na začátku, ale že se odkrývá kousíček po kousíčku. A úplně nejlepší je to, že i když si myslíte, že už jste něco odhalili, autorka vás velice rychle vyvede z omylu.

Je docela zvláštní, že jsem se při čtení knihy nijak zvlášť s hlavními hrdiny neztotožnila. Ano, jsou mi oba sympatičtí a fandím jim, ale nějak jsem se do nich nedokázala vcítit. To ovšem vůbec nebylo na škodu, protože knihu jsem si náramně užila i bez toho. Jsem velice zvědavá, jak to bude pokračovat.

Zajímavé je, že po knize sáhlo i filmové studio a plánuje natočit film. Nedávno bylo ohlášeno, že by si hlavní roli Finna měl zahrát Taylor Lautner, kterého známe ze Stmívání jako vlkodlaka Jacoba. Šušká se, že o hlavní rolii Claudie má obrovský zájem Emma Watson. Tu známe z Harryho Pottera jako Hermionu. Jestli Claudii nakonec bude hrát, se ještě neví. Já si prozatím ty dva jako pár nedokážu zase tak úplně představit. Ale co není, může být.

Knize dávám celkově 4 hvězdičky, a to proto, že mi nějaké věcičky v příběhu vadily. Nejvíce nejspíš ty všudypřítomné náhody. Ale to je jen takové menší mínus, protože tohle je příběh, který byste si rozhodně měli všichni přečíst, neprohloupíte.



Inkarceron si můžete objednat na Knižním webu.

Chtěla bych touto cestou poděkovat Knižnímu klubu za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

8 komentářů:

  1. Nemôžem sa dočkať, kedy táto kniha vyjde po slovensky, dúfam, že si náš KK švihne!

    OdpovědětVymazat
  2. Znie to fakt dobre, ak na to niekedy narazím, rada si to prečítam.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to zní vážně zajímavě, že bych udělala smutný oči na mamku, aby mi věnovala nějaké penízky?

    OdpovědětVymazat
  4. Ten nápad s vězením se mi moc nelíbí, ale když tomu dáváš 4 hvězdičky, tak kniha dostane šanci

    OdpovědětVymazat
  5. uplně jsem se do tý recenze začetla, asi tu knihu koupim, protože to vypadá fakt dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  6. hmm... tuhle knihu jsem viděla nedávno v knihkupectví a uvažovala jsem o tom, že si ji koupím, ale rozhodla jsem se, že si nejdřív přečtu tvou recenzi - tak už ji mám přečtenou a zítra mířím do knihkupectví :D

    OdpovědětVymazat
  7. JE to nejúžasnější knížka co jsem kdy četla a že jsem jich četla hodně :D určitě doporučuji!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Neví někdo, kdy vyjde další díl v češtině??? Jinak vřele doporučuju...:)

    OdpovědětVymazat