PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

3. května 2011

Halfway to the Grave

originální cover
Autor: Jeaniene Frost
Originální název: Halfway to the Grave
Knižní série: Night Huntress
Díl: první
Žánr: fantasy, pro dospělé, upíři, ghúlové
Věková hranice: 20+ (opravdu hodně, hodně vulgární slovník, opravdu obrovské množství sexuálních scén)

Anotace na Goodreads: Poloviční upírka Catherine Crawfield pronásleduje mrtvé kvůli pomstě. Doufá, že jeden z těch mrtvých potvor je její otec - ten, který zničil život její matce. Jenže pak ji zajme Bones, nájemný vrah upírů, a Cat je donucena k nechtěnému partnerství.

Výměnou za nalezení jejího otce souhlasí, aby jí tenhle sexy noční stín trénoval, dokud její bojové schopnosti a reflex nebudou stejně ostré jako jeho tesáky. Je ohromená tím, že neskončila jako jeho večeře - existují vůbec dobří upíři? Brzy ji Bones přesvědčí, že být napůl mrtvá nemusí být zase tak špatné. Ale dřív než si Cat vůbec může užívat své nově nabyté postavení jako drsná lovkyně upírů, je spolu s Bonesem sledována partou zabijáků. Teď si Cat bude muset vybrat stranu, na které bude stát... a ukáže se, že Bones je stejně přitažlivý a lákavý, jako kterýkoliv s bijím srdcem.

Nakladatel: Avon (EN)
Počet stran: 384 (EN)
Vazba: Brožovaná (EN)
Vydání v USA: 2007
Vydání v ČR: teprve vyjde

Moje hodnocení:




Moje hodnocení obálky:




Datum četby: nejspíš týden, protože jsem zrovna v té době dodělávala bakalářku a nemohla jsem se na nic pořádně soustředit, duben 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: OMG OMG OMG Chci mít Bonese doma.



Můj názor (obsahuje spoilery):
Tuhle knihu jsem před více jak měsícem vyhrála v jedné soutěži a vůbec jsem si nemyslela, že mi kdy ze zámoří dorazí. Ale ona dorazila. Přímo od autorky. A s věnováním. Moje úplně první vyhraná kniha. Nejspíš si dokážete představit mou radost.

O sérii jsem slyšela už dávno, ale nějak jsem se k ní nedostala. To se ovšem změnilo v okamžiku, kdy mi moje kniha dorazila domů a já začala číst. Věděla jsem, že se jedná o adult knihu, která se opravdu liší od většiny knih, které jsem v poslední době četla. Je mi momentálně 22 a čtu knihy různých žánrů, stejně tak čtu samozřejmě i knihy pro dospělé. Jenže máte knihu pro dospělé a knihu pro dospělé.

Říkáte si, co to tady melu? Inu, zrovna tato knižní série je opravdu určená dospělejšímu publiku, minimálně nad 20 let. Proč? Protože to má své opodstatnění. V knize se nachází velké množství opravdu vulgárních slov a velké množství sexuálních scén. Pokud je vám pod 20 let, nedoporučovala bych vám se do knih vůbec pouštět. Klidně si je dejte do kolonky "přečíst", ale nechte je zatím tam. Ono vám to opravdu neuteče. A jako dospělejší si... určité části knihy... vychutnáte mnohem víc. Nejsem váš rodič, ale věřte mi, když vám říkám, že s četbou opravdu můžete počkat. Protože i já sama jsem měla zprvu docela velký problém si na styl knihy vůbec zvyknout. Popravdě, místy je to neskutečné péčko a harlekýnka v jednom. A musím se pousmát nad těmi čtenáři, kteří vehementě tvrdí, že harlekýnky nikdy nečetli - tohle je svým způsobem typická harlekýnka, jen není obsahově tak plytká a nejde v ní jenom o to jedno - o sex.

Ale přejděme k samotnému hodnocení knihy. Cat je poloviční upírka, kterou vychovává její matka, co jí v den jejích šestnáctých narozenin řekla, že její otec byl zplozenec pekla - aka upír, že žádný upír není dobrý a že by je někdo měl ze světa rychle sprovodit. A Cat si tenhle úkol vezme na své triko. Začne lákat a zabíjet upíry. A i přes počáteční nezdary je v tom docela dobrá. Dokud nenarazí na Bonese. Naprosto neskutečně přitažlivého upíra úrovně Mistra. Tedy sakra dobře vytrénovaného a zatraceně nebezpečného upířího jedince. Ovšem Bones ji ze začátku zajme a vyžaduje po ní odpovědi na otázky, které Cat nezná. A když už to pro Cat vypadá opravdu beznadějně, Bones jí její původ uvěří a donutí jí vstoupit do partnerství, v němž mu slíbí, že když ji Bones vytrénuje, pomůže mu pochytat (a v lepším případě i zabít) mnohem nebezpečnější upíry. Přestože jim tenhle svazek ze začátku pořádně skřípe, naučí se spolu vycházet... a mnohem, mnohem víc. Ovšem nebyla by to ta správná sranda, kdyby jim někdo nešel po krku...

Tahle kniha byla lepší, než jsem vůbec čekala. Ze začátku jsem sice měla problém zvyknout si na jazyk a styl psaní, ale když jsem se do toho dostala, byla jsem ze všeho naprosto paf. Příběh je doslova přecpaný akcí, sprosťárnami a sexem. Jeaniene dokázala napsat naprosto úžasnou knížku, při níž se místy neskutečně smějete. Hláška střídá hlášku. Akce střídá akci. Cat a Bones bojují proti sobě, nebo spolu proti ostatním. Skvělé. 

Strašně se mi líbil přerod Cat v pořádnou ranařku. Její vzpupná povaha mi naprosto sedla. Její chování a obavy byly naprosto pochopitelné. A Bones. Oh, páni. Bones. Bones je úžasný. Já bych si ho vzala domů a zavřela ho tam. I když je mi jasné, že by se mu to ani za mák nelíbilo. K čertu s tím. Bones is MINE! Nedokážu si představit dokonalejšího knižního chlapa. Líbí se mi na něm úplně všechno. Jeho arogance, jeho sebejistota, jeho britský slovník. Naprosoto jsem si ho zamilovala a ve dvojici s Cat (aka Kitten, jak jí říká) jsou neskuteční a doslova pro sebe stvoření.

Angličtina originálu je poněkud težší. Nebo mi to tak alespoň ze začátku připadalo, než jsem se do toho dostala. Čtenář může být zmatený Bonesovým slovníkem, ten opravdu nemluví americkou angličtinou. Ale na to všechno si člověk po čase zvykne a bude si to užívat. Kniha, která si těch 5 hvězdiček opravdu zaslouží. 

A mám pro vás dobrou zprávu. Jak to tak vypadá, nakladatelství Fantom Print odkoupilo práva na překlad, takže se tahle série časem dostane i na pulty českých knihkupců. Mám ovšem trochu obavy z toho, jak překlad dopadne a jak se poperou s jmény postav, či jak odliší britský jazyk. No nechme se překvapit.


8 komentářů:

  1. jehee minulý týden mi bylo 20...už můžu!:D mám teď upíří období tak sháním všechno možné s upíří tématikou, a tohle zní jako pořádný hardcore:D

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, na tvůj blog jsem narazila náhodou a moc se mi líbí. Doufám, že nebude vadit, když se o něm zmíním na svém blogu ? :) taková menší reklama pro tebe.

    OdpovědětVymazat
  3. Elli: Blahopřeju k narozeninám! I když trošku opožděně :) A když po knize sáhneš, můžeme si o ní popovídat :D Hardcore to rozhodně je :)

    Bezega: Klidně :) Budu ráda, když se sem budeš pravidelně vracet a někdy mi i něco okomentuješ. Své čtenáře mám ráda a snažím se, aby se jim tady líbilo.

    OdpovědětVymazat
  4. Zlato, nechci ti do toho kecat, ale máš tam chybu - Bones je totiž můj, jen a jen můj a nikoho jinýho!!! :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  5. Lusy: A najednou napíšeš, co! Najednou :D Po tom, co ti řeknu, že mi sem nepíšeš :D :D A ne, Bones je můj, mám to i na blogu v menu :D

    OdpovědětVymazat
  6. Už se na to opravdu těším:D Po tvé recenzi snad ještě víc. Akorát že se mi moc nechce čekat do těch dvaceti.. Když už bude ten konec světa:D

    OdpovědětVymazat
  7. S: Škoda, že tvoje "meníčko" nikoho nezajímá :p :D

    OdpovědětVymazat
  8. Misha: No, já si to na triko nevezmu :D Děsím se dne, kdy mi začnou chodit emaily od naštvaných rodičů, co to doporučuju jejich dětem číst :D

    Lusy: Úplně všechny to zajímá! A nezapomínej, že jsem ho viděla první! Takže je můj :D Bones s tím nadšeně souhlasí :D

    OdpovědětVymazat