PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

7. května 2011

RC review: EON - Znovuzrození Dračího oka

český cover
Autor: Alison Goodman
České datum vydání: 12. 5. 2009
Knižní série: EON
Díl: první
Žánr: fantasy, draci
Nakladatel: JOTA
Česká anotace:
Šerm, dračí magie - a hrdina s hrozivým tajemstvím


Dvanáctiletý Eon prochází už několik let intenzivním výcvikem. Jeho studia dračí magie založené na asijské astrologii zahrnují dva druhy schopností: šerm a magii. Eon spolu se svým mistrem doufá, že bude vybrán jako Dračí oko - učedník jednoho ze dvanácti energetických draků štěstěny.

Avšak Eon má nebezpečné tajemství. Ve skutečnosti je to Eona, šestnáctiletá dívka, která studuje v přestrojení, aby se mohla stát Dračím okem. Neboť ženám je dračí magie zapovězená. Kdyby někdo zjistil, co skrývá, čekala by ji jistá smrt.

Když začne hrozit, že její tajemství vyjde na světlo, octne se dívka se svými přáteli ve vážném nebezpečí uprostřed vražedného boje o císařský trůn. Eona musí najít sílu a vnitřní schopnosti, aby mohla bojovat proti těm, kdo jí chtějí vzít nejen její magii, ale i život.
Čína a Japonsko
Autorka se při psaní knihy nechala inspirovat historií a kulturami Číny a Japonska, ze kterých vytvořila svůj vlastní svět. Alison studovala mnoho aspektů starověkých a moderních kultur, jež použila jako odrazový můstek pro vytvoření imaginární říše a draků. Inspirovalo ji i tradiční čínské umění Feng-šuej, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase. Pokouší se nastolit harmonii v prostoru a umožnit nerušené plynutí energie čchi. Takovým prostorem může být například byt, dům, pracoviště, zahrada nebo město.




Fakta a fikce
Feng-šuej má dvě hlavní školy: školu formy a školu kompasu. Pracuje mimo jiné s polaritou jinu a jangu a s tzv. pěti elementy (voda, země, dřevo, oheň, kov) a snaží se mezi nimi nastolit harmonii prostřednictvím barev, tvarů, materiálů, vůní i zvuku. Jedním z pilířů této nauky je i čínská astrologie.

Eon je potenciálním kandidátem na nového učně Dračího oka Krysího draka. Spolu s dalšími 11 kandidáty prochází celou řadou výcviků, které jej mají zušlechtit nejen na těle, ale i na duchu. Na Eona se všichni dívají skrz prsty, protože se svým spolukandidátům nedokáže fyzicky kvůli své zraněné kyčli vyrovnat. Na rozdíl od odstatních ovšem dokáže vidět všechny mocné ascendentní draky, čímž získává výhodu. Pokud se vám podaří být Dračím okem, stanete se jednou z nejmocnějších osob v zemi.

O tohleto místo by se nejeden člověk popral. Dračím okem se ovšem může stát pouze muž, protože ženy jsou brány za nečisté a nehodné bytosti. Jenže Eon je ve skutečnosti Eona. A není jí dvanáct, ale šestnáct. A aby přežila, musí se stát novým učněm.

Překlad
Většinou nemívám s překlady knih problém, ovšem zrovna tady musím říct, že mě její překlad opravdu mátl. Eona se vydává za chlapce, tudíž o sobě v přítomnosti ostatních mluví jako o chlapci a snaží se své tajemství ukrýt, jinak ji čeká smrt. Proto jsem se vždycky musela pozastavit nad chvílemi, kdy o sobě před ostatními mluvila jako o dívce (v některých případech se to dá pochopit, v jiných to bylo nevhodné).

V angličtině se nerozlišuje, zda-li se jedná o ženského/mužského mluvčího, ovšem u nás ano. Proto je vždycky čistě na překladateli, kdy se rozhodne jakou formu použít. Tady si ale myslím, že si měl dát překladatel větší práci. Protože pokaždé, když jsem si přečetla -la místo -el, jsem se musela divit, že Eonu už dávno někdo nechytil pod krkem a nezabil.


Pocity a postřehy
Eona
to už od začátku svého života neměla zrovna jednoduché. Svou rodinu si vůbec nepamatuje a skoro celý život pracovala na solné farmě. Tam si ji našel Mistr a rozhodl se z ní udělat chlapce a vycvičit ji na pozici kandidáta učně Dračího oka. Proč? Protože se mu už dlouhou dobu nedařilo a potřeboval si vydělat peníze.

Dračích očí je dohromady 12, každý má své ascendentní zvíře. Tentokrát je v ascendentu Krysí drak, jehož Dračím okem je zákeřný pán Ido. Ten je velkým podpůrcem nevlastního bratra císaře, který velí armádě. Tento generál má za cíl zbavit se svého bratra i jeho potomků a nastoupit na trůn. A tak se rozjíždí politicky napjatá atmosféra, kdy je nutné mít se na pozoru a nedat najevo slabost.


Hodnocení
Tahle kniha mě hodně překvapila. Už jsem dlouho nečetla pořádné fantasy a nejspíš se to na mě i trošku podepsalo, protože jsem si ze začátku ani za boha nemohla zvyknout na styl vyprávění příběhu. Nejspíš jsem doteď nečetla žádné fantasy, které by stavělo na základech starověké Číny či Japonska. Už proto byl příběh hodně odlišný od klasických fantasy, kde máte kupu elfů, skřetů, upírů, vlkodlaků a jiné havěti.

Tady máte draky. Ale ne draky, jak je známe z evropských bájí a pověstí. Tady jsou draci považování za nejváženější a nejsilnější bytosti ze všech. Musím říct, že mi kolikrát šla až hlava kolem z toho, jak se v knize mluvilo o ascendentech, jak se neustále titulovali a jak smýšleli... ale to k tomu holt patří.

Spíš než fantasy mi kniha spíš přišla jako politická machinace. Eona není sice hrdinka tak úplně podle mého gusta, ovšem ke konci se mi začala líbit. Celkově mě kniha ze začátku vážně nebavila a až nudila. Plno hloupého textu, plno divných konverzací a tak vůbec. Avšak konec měl pořádné grády a byl to právě konec, který mě donutil změnit mé hodnocení. Knize dávám 4 hvězdičky a těším se na pokračování. Doufám, že bude stejně svižné jako ten konec.



EON: Zrození Dračího oka si můžete objednat na stránce nakladatelství JOTA.


Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství JOTA za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

2 komentáře:

  1. Knížku jsem četla už více než před rokem, ale co si vzpomínám, byla jsem z ní nadšená. Asi to bude kvůli velmi kladnému vztahu k východní Asii ^_^. Už se nemůžu dočkat druhého dílu.

    Jinak mám pocit, že ti draci nejsou podle dvanácti měsíců - jak píšeš, ale podle roků - stejně jako v čínské astrologii. Je to sice déle, co jsem to četla, ale jsem si tím téměř 100% jistá ;-). Střídání vlády a největší moci draků po měsíci by bylo moc krátké :-x.

    OdpovědětVymazat
  2. R-e-n: Máš pravdu, nejspíš jsem se přepsala, protože jsem v hlavě měla ještě jiné věci :) Děkuju za upozornění.

    OdpovědětVymazat