PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

25. června 2011

RC review: Temný anděl

český cover
Autor: Meredith Ann Pierce
České datum vydání: 2011
Žánr: fantasy, upíři
Nakladatel: CooBoo
Česká anotace:
Temní andělé jsou skuteční! Existují! Eoduin se posmívá příběhům a pohádkám staré chůvy, ale co když je v nich ukryto kruté zrnko pravdy? Její služebná Aeriel až příliš brzy zjistí, že temní andělé jsou smrtelně skuteční. A neskutečně krásní! Vampýr odnese Aeriel na svůj hrad, kde musí sloužit jeho třinácti manželkám – přízrakům bez krve a duše. Aeriel je omámena magickou přitažlivostí temného ikara a nedokáže se mu vzepřít. Bolestně si však uvědomuje, že ho musí zabít!
Staré dobré fantasy
Kniha poprvé vyšla v roce 1982 a to je už nějaký ten pátek. Ve Státech ji mladší čtenáři čtou už na základních školách a většina z nich si k celé sérii vybudovala pevný vztah. K nám se dostává teprve teď, úplně poprvé.

Co od knihy očekávat? Je to naprosto jiný pohled na upírskou tématiku, než na jaký jsme v dnešní době zvyklí. Jde o jakousi mixaci mírně hororové pohádkové fantasy. Těžko lze knihu obsahově jednoznačně zařadit ale myslím si, že si své čtenáře určitě najde.



Fakta a fikce
Aeriel má jedinou kamarádku, svou paní Eoduin, která ke sice panovačná až hrůza, na druhou stranu drží nad Aeriel ochrannou ruku. Jenže Eoduin jednoho dne unese ikarus a Aeriel ví, že bez své paní bude brzo prodána zpět do otroctví k jiným pánům. Proto se rozhodne najít temného anděla, zabít ho a přivést svou paní zpátky. Pokud to vůbec bude možné.

Meredith postavila svůj příběh na základě upírů s křídly, kterým se kdysi říkávalo spíš vampýři, nebo též temní andělé, ikarové. Tito vampýři svým obětem nejen že vysávají krev, ale také jejich duše. Mají obrovskou sílu a bývají nesmrtelní. Už od nepaměti se lidé navzájem děsí příběhy o temných andělech, kteří znenadání své oběti unášeli.

Překlad
Knihu jsem v originále nečetla, proto nedokážu posoudit, nakolik se český příklad blíží originálu. Musím říct, že jsem ze začátku měla trochu problém popasovat se se stylem vyrávění. Ne, že by styl knihy byl nějak výrazně odlišný od jiných knih. Jména postav jsou docela zvláštní, ovšem naprosto orginální.

Postřehy a pocity
Když jsem se do knihy pouštěla, nevěděla jsem tak úplně, co bych od příběhu měla očekávat. Abych pravdu řekla, původně jsem ani neměla v úmyslu si příběh kdy přečíst, ovšem zvědavost zvítězila a já knihu vzala do rukou.

Aeriel během knihy projde největší změnou, nejvíce se vyvine a vnitřně dospěje. Její oddanost paní, která se k ní nechovala zrovna dvakrát dobře, je obdivuhodná. A ještě víc její odvaha jít zabít nebezpečního temného anděla. 

Vampýr se ovšem do jisté míry změní také. Z necitelného tvora se vyklube citově strádající bytost, která byla vychovávána k tomu, aby se z něj stalo monstrum. S příchodem Eoduin se v něm něco zlomí a začne mu na ní záležet. I když ji po většinu času spíše vyhrpžuje zabitím.

Hodnocení
Jelikož byl příběh vydán skoro před třiceti leti, není vůbec styl vyprávění podobný dnešním knihám. Kdybych ji měla k něčemu přirovnat, jde o Narnii s upíry, větší temnotou a mnohem méně dětmi. Je to ta stará dobrá fantasy, kterou jsem jako menší velice ráda četla a představovala si, jak bych všechny dobrodružství prožívala já v hlavní roli. 

Vztah hlavních dvou postav mi přišel jako fantasy variace na krásku a zvíře a Janu Eyerovou. Přestože jsem měla ze začátku s příběhem problém, nakonec jsem si čtení knihy opravdu užila. Myslím, že svým provedením vybočuje z řady knih, v kterých se hlavní hrdinové pořád jen cicmají, nebo alespoň na to cicmání myslí. Celkově dávám knize 3 hvězdičky a těším se na pokračování, protože konec knihy toho ještě hodně slibuje. 


Temného anděla si můžete objednat na stránce nakladatelství CooBoo.


Chtěla bych touto cestou poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutý recenzní výtisk této knihy.

3 komentáře:

  1. po téhle knize už dlouho pokukuju, ale stále si nejsem nějak jistá, jestli do toho jít... jak to ale tak čtu, nakonec se do toho časem přecijen pustím... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Máš rozhodně pravdu, že je styl vyprávění dost jiný, než u dnes "klasických" YA knih, mně se to kvůli tomu hrozně moc líbilo, místy je to až takové snové. A hlavní hrdinka mi přišla strašně silná a já jsem jí musela obdivovat. Taky se těším na další díl, snad by měl prý vyjít v zimě 2012.

    OdpovědětVymazat
  3. Prostě NE! Svým způsobem kniha nebyla tak špatná, ale něco tomu prostě chybělo... Na posledních stránkách jsem čekala, kdy se to nějak rozběhne, zlomí, cokoliv... Možná mně to zláká a další díl si přečtu (pokud vyjde v češtině), ale těžko říct :)

    OdpovědětVymazat