PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

28. července 2011

Bad Taste in Boys

originální cover
Autor: Carrie Harris
Originální název: Bad Taste in Boys
Knižní série: Kate Grable
Díl: první
Žánr: zombíci

Anotace na Goodreads: Někdo tady byl hodně zlobivá zombie.

Kate Grable je zděšená zjištěním, že fotbalový trenér dává svému týmu steroidy. Ještě horší ale je, že tyto steroidy mají nečekané účinky. Mění přitažlivé hráče fotbalu na nemyslící, maso požírající zombíky. Nikdo není v bezpečí - ne její Aaron, do něhož je zabouchnutá, ne její otravný bratr Jonah... a už vůbec ne sama Kate!

Musí najít protilátku. Dřív než se celá škola navzájem začne požírat. Kate, její nejlepší kamarádka Rocky a Aaron se rozhodnou bojovat za záchranu města... a stále zůstat hormonálně lidmi.

Nakladatel: Delacorte Press (EN)
Počet stran: 201 (EN)
Vazba: Vázaná (EN)
Vydání v USA: 12.7.2011
Vydání v ČR: nevyšlo

Moje hodnocení:




Moje hodnocení obálky:




Promo ke knize

Datum četby: 4 dny, červenec 2011, v angličtině

Reakce bezprostředně po dočtení knihy: Musím si taky sehnat pseudomeč... a ještě by mohl zářit! A pak ze mě bude pseudoJedi! Nechť tě Síla provází! Půjdeme pozabíjet pár zombíků. Muhaháááá...

Oficiální stránky knihy
Oficiální stránky autora
Oficiální blog autora


Můj názor (obsahuje spoilery):
Obálka. Ach ta obálka! No řekněte, není to to první, co vás zaujme? Mě tedy ano. Přiznám se bez mučení, že jsem si knihu chtěla přečíst hlavně kvůli obálce a kvůli naprosto úžasně trefnému názvu. Synopse knihy byla docela normální, ale parodický trailer ke knize mě úplně dostal. Je to děsivé. Je to ujeté. Je to nechutné. Je to střední škola.

Kate Grable je normální šprt. Má ráda biologii a zajímá ji doktořina. Dělá proto pomocnici u fotbalového týmu a jak říká, o "své" hráče se dobře stará. Proto nehodlá nechat jen tak, že trenér dává hráčům neidentifikovatelné látky - nejspíš steroidy - protože jako fotbalový tým nestojí za to. Ta látka totiž z lidí dělá  zombie. Odporné příšery, které jdou po lidském mase a rozhodně se nezastaví, dokud se nenají. Na Kate tedy zbývá, aby se pokusila najít lék na virus. A mezitím bojuje o svůj vlastní život, o život své rodiny a přátel.

Řeknu vám, že tohle byla opravdu dobrá knížka. Svým stylem se od ostatních YA knih liší, což je velice dobře. Na druhou stranu je to právě ta odlišnost, co čtenáře nejspíš od knihy "odpuzuje". Kniha je plná hodně suchého, břitkého, černého humoru. Ne každý má takový styl vtipkování rád, ne každý jej dokáže pochopit a ocenit. Mně takový styl sedí. Většině lidí některé pasáže vůbec vtipné nepřijdou, mně ano. Vždyť co se k děsivému příběhu hodí líp než pravý černý humor?

Navíc je to příběh o zombících. O mrtvých živých, o příšerách, které byly kdysi lidmi a teď je zajímá jen to, jak někoho zabít a sníst. Díky zombíkům je to místy opravdu děsivý a víceméně nechutný příběh. Některé momenty se tam rozebírají do detailů a hodně se tam mluví o zvracení a zvrátkách všeobecně (to je pochopitelné, protože to je jeden ze způsobů, jak člověk pozná, že se mění na zombíka). Jo, ne všem to musí být zrovna příjemné. Ale co jste čekali? Že to bude hezké? Že to bude jen další z příběhů o tom, jak se z nerdovské holky stane královna plesu a získá svého vyvoleného, po cestě pozabijí pár oživlých mrtvých a na konci budou všichni šťastní až do smrti? Jestli ano, tak tahle kniha opravdu není pro vás.

Já když si představím zombie, napadne mě chodící mrtvola tak odporná, že kdybych ji spatřila, okamžitě beru nohy na ramena. I proto si myslím, že se Carrie podařilo namíchat tu správnou směsici vtipu, hororu a napětí. Pro mě to opravdu vtipné bylo. Vždyť jak nejlépe dcera vysvětlí otci, že najednou odpadla a neprobudila se? Protože prý pobíhala po baráku a nějak se jí z toho zatočila hlava (v kombinaci s její epilepsií). Přitom pravda je, že ji přes hlavu přetáhl její mladší bratr svým pseudomečem, protože si myslel, že je to jeho kamarád, který ho v rámci LARPu přišel vyřídit :D Možná vám to vtipné nepřijde, ale já se u toho smát musela, protože Kate i Jonah jsou opravdové "bedny". Jedna ztracená ve světě biologie a druhý ve světě imaginárním.

Vážně se těším na pokračování. Jsem zvědavá, co si Carrie vymyslí dál. Druhý díl by se měl jmenovat Bad Hairy Day. Vyjít by měl v roce 2012 a nejspíš se zaměří na vlkodlaky, nanotechnologii a pár dalších věcí, jejichž mix může být humorně vražedný.

2 komentáře:

  1. Tahle kniha vypadá vážn moc dobře. Už se těším až budu mít více času a přečtu si jí. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som bola zo začiatku neskutočne sklamaná... v duchu som si hovorila: Panebože, to je taká hlúposť! Iba pár dobrých hlášok a koniec ma presvedčili dať knihe 3 hviezdičky :) Rozumiem, čo sa páčilo na knihe tebe, mňa to však nedostalo :) Recenzia je však perfektná, ako vždy ;)

    OdpovědětVymazat