PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

14. července 2011

Letní dumání (2)

Můj druhý příspěvek do speciálního letního meme. Mějte prosím na paměti, že následující řádky reflektují můj názor na dané téma. Je přirozené, že se můj pohled na věc může od toho vašeho diametrálně lišit, v lepším případě shodovat. Neberte si to moc k srdci. Každý jsme nějaký a ne vždycky spolu můžeme souhlasit. Neberte prosím má slova jako tu jedinou možnou pravdu. Spíš si počtěte a sdělte mi, jak to vidíte vy. 

Hodnocení knih

Lidé čtou knihy z různých důvodů. Někteří chtějí po celodenním shonu prostě na chvíli vypnout a nechat se unášet na vlně té správně podané fantazie. Někteří vyhledávají v knihách dobrodružství, která ve skutečném živote nezažijí. Jiní prostě neodolají a sáhnou po zaručeném bestselleru, aby byli v obraze. 

Každý čtenář po dočtení knihu nějak zhodnotí. Může to být slovně formou recenze, může to být ohvězdičkováním... ovšem může to být i pouhým zamyšlením se nad tím, jestli kniha vůbec stála za to, či doporučení příteli. Pro mě osobně je hodnocení knih těžké. Vím, že hodnotím něčí práci. Vím, že někdo trávil hodiny, dny, týdny, měsíce, někdy i roky u psaní svého příběhu, pak se jej snažil prodat u nakladatelů a později u samotných čtenářů. Vždycky se snažím knihu ohodnotit pravdivě. Ve svých recenzích nelžu a píšu, jak to prostě cítím. Sděluji ostatním svůj názor. A o tom to je.

Na co si pak člověk například zakládá účet na GoodReads, když pak knihu ani neohodnotí, ani o ní nenapíše alespoň jednu, dvě věty. Chápu, že někteří využívají GR jako virtuální seznam knih, které kdy přečetli nebo které přečíst chtějí. Stejně tak chápu, že někdy prostě člověk neví, jak by knihu ohodnotil, nebo mu je příliš líto dát knize 1 hvězdičku.

Pořád dokola říkám, že co člověk, to názor. Ne všichni máme rádi všechno. Ale myslím si, že právě to je na tom všem to nejzajímavější. Přečíst si názor na knihu (film, hudbu apod.) a buď s ním souhlasit nebo ne. Vždyť kolik z vás si přečetlo knihu jenom na základě něčího doporučení? Možná jste nakonec z knihy nebyli tak nadšení, ale bylo to právě něčí hodnocení, které vás ke knize dovedlo.

Ano, jsou tu i takoví lidé, kteří prostě cíleně dávají výborným knihám špatná hodnocení, aby její hodnotu v očích ostatní snížili. Obvzlášť na GR je jedna taková slečna, která snad snědla veškerou moudrost světa a přečetla nejspíš všechny knihy, co na světe jsou, protože její hodnocení jsou naprosto zabijácká. Když dá 4, 5 hvězdiček, je to pomalu zázrak. Ano, vyskytují se i takové exempláře, které do hodnocení vypíšou, že se jim plno věcí nelíbilo a jsou vyloženě ve svých hodnoceních zákeřní a zaujatí.

Jenže... já si myslím, že každý z nás má právo na svůj názor. A ano, i takový, v němž se dotyčný prostě "vykřičí", jaká pitomost to byla. Já to čas od času taky dělám, protože nemám potřebu se přetvařovat. Když se mi něco nelíbí, řeknu to. Hodnotím podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. I proto si z valné většiny vybírám lepší knihy a ne něco, o čem dopředu vím, že to bude stát za houby. Negativní recenze se píšou opravdu velice těžce. I to je důvod, proč na mém blogu najdete více 3,4 a 5-ti hvězdičkových recenzích, než těch s 1 a 2 hvězdičkami.

Mám ráda různé žánry knih a oblíbenost některých konkrétních žánrů se různě mění. Někdy mám dost jakéhokoliv upíra a jdu radši na knihu o zombících, jindy mám dost YA knih a potřebuju změnu. Nemám ráda stereotyp. Když mě nějaká kniha opravdu uchvátí, dostane ode mě 5 hvězdiček, protože já osobně hodně posuzuju podle pocitu, jaký ve mně kniha zanechala. 

A abych tohleto mé dumání ohledně hodnocení knih něčím zakončila... Myslím si, že i spisovatelé by měli ostatní knihy hodnotit. Ano, může to být v jistém směru střet zájmů, navíc existují dobří spisovatelé... a ti ostatní. Ale tak je to ve všem. Pokud své hodnocení nechtějí veřejně prezentovat, můžou si ho třeba dát někam bokem, nebo si alespoň něco ke knihám připsat. Já když si k nějaké knize napíšu alespoň pár slov a pak si je za čas přečtu, vzpomenu si, co se mi na knize líbilo a nelíbilo.

Hodnocení knih je každého věc. Přesto si nemyslím, že bychom se měli za svá slova stydět.





Pokud se do tohoto letního meme chcete zapojit, podívejte se sem.


13 komentářů:

  1. Mám pocit, že viem o kom hovoríš :) Teda ja jednu takú sledujem a napr. dala knihe The Unbecoming of Mara Dyer 1 hviezdičku až som ústa otvárala dokorán. Áno, rozumiem, že niekomu sa to páčiť nemusí, ale ona väčšinou knihám dáva podobné hodnotenie... u mňa je zväčša najnižšia hranica 3 hviezdičky, i keď sa priznám, že niektorým som dala už i 2 :D A plus, viem aké je ťažké niečo napísať a k tomu ešte i dokončiť :) Krásny článok :) Máš u mňa karmu na viac ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Fajn článek a naprosto souhlasím. Hlavně s tou pasáží, že existují lidé, kteří chodí knihy záměrně shazovat, stejně tak je tomu u filmů. Uznávám, když člověk vypíše, proč se mu nelíbila, ale neuznávám slovo "blbost", "pitomost", "kravina". Většinou se takto vyjadřují neznalci, kteří ještě sami nic nedokázali.. například znám jednu slečnu, která prvnímu, druhému i třetímu dílu ságy Stmívání dala jednu hvězdičku.. a Rozbřesk byl udajně uplna kravina. Chaou, že se to někomu nemusí líbit. Nechápu!!!!!!!!!!! proč se někdo obtěžuje s dalšimi třemi díly, když první stál tedy úplně za prd .... tohle mi fakt hlava nebere... mám ráda i negativní recenze. Neříká mi to, jaká je kniha, ale jaký si ten dotyčný na to udělal názor. Nikdy mě to neodradí od koupi.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky naprosto souhlasím a mívám stejný problém, když mám hodnotit něco negativně. Taky si říkám, kolik práce a úsilí a nadějí do toho ten který člověk, autor, překladatel, redaktor dal. Občas je sice nutné říct, že je něco nepovedené, ale prostě se to neříká lehce, nebo aspoň většině z nás a tak je to podle mě správně.
    Navíc i na té sebehorší knize se dá najít něco pozitivního :)

    OdpovědětVymazat
  4. to Nikki: nemyslíš náhodou mě? Já jsem dala všem dílům Stmívání jednu hvězdičku :P

    OdpovědětVymazat
  5. Teri... :D ne, ty jsi to nebyla :D ale tak, už jste dvě no :D

    OdpovědětVymazat
  6. ale já to vysvětluju ve svém příspěvku k Letnímu dumání, tak na to mrkni :D

    OdpovědětVymazat
  7. Koukla jsem, ale můžu ti narovinu říct, že tvého jednohvězdičkového hodnocení si alespoň cením... (ani já nedávala plný počet) :D

    Navíc, stačí si zajít na cbdb.cz... zadat si Stmívání a uvidíš, kolik lidí dalo té knize nulové hodnocení, a přitom tu knihu nemají ani zařazenou v přečtených knihách....a jsem si jista, ze jsou lidi, kteri precetli treba prvni dil a automaticky nasekali nulove hodnoceni cele serii... jen proto, jak píše Syki, aby záměrně ublížili... říkám si proč. Proč? Bůhví, jaké jsou pravé důvody...

    OdpovědětVymazat
  8. Taky si hodně zakládám při hodnocení knihy na pocitu, který ve mně zanechala, i když kdybych si například sepsala seznam plusů a mínusů, výsledné hodnocení by bylo úplně jiné. Pokud vím, taky jsem ještě na GR nedala žádné knize méně hvězdiček než 2, přijde mi to tak nějak líto, protože si uvědomuju, jak těžké je napsat knihu a dokonce ji prosadit. Já například ve svých pokusech marně končím u druhé kapitoly, pokud ne rovnou v té první :D

    OdpovědětVymazat
  9. Takovéhle hodnocení knih je u každého strašně sporné.. jde o to, jak kniha komu sedne. Já jsem snad na GR nedala nikdy méně jak 3.. myslím, že ne. Když se mi knížka nelíbí, prostě ji odložím a nečtu dál (jediná výjimka jsou Upíří deníky.. vážně se omlouvám, ale to jediná série, u které nedokážu udržet na uzdě své negativní pocity).
    Opravdu nesnáším, když někdo knihu odsuzuje ještě před tím, než se jí alespoň pokusí přečíst.. dozví se, že je např. o zombících, upírech, či podobných bytostech a už si myslí, jaký to nebude blábol.. to mně opravdu dokáže vytočit.. odsuzování něčeho, co neznají.

    OdpovědětVymazat
  10. Stormy: Takže nejspíš víš, o kom mluvím. Ta holka je fakt marná :D Ta nejspíš nemá žádný společenský život a od rána do večera jenom čte a pak kritizuje :D

    Nikki: Myslím si, že i když má opravdu dobrá kniha negativní hodnocení, zase tak moc to nevadí, protože jestli je dobrá, své čtenáře a věhlas si najde. Navíc si stejně člověk udělá o knize obrázek sám.

    Teresinha: Souhlasím. Negativní recenze se píšou hodně těžce.

    Kate: Já sice nerada dávám knihám nižší hodnocení, ale pokud si myslím, že si víc nezaslouží, dám i 1, 2.

    Dý: Chápu tě, ale i tak si myslím, že pokud tě kniha nebaví, nelíbí se ti a tak vůbec, přesto není zase takový hřích dát knize fakt ty 2 hvězdičky. Takhle třeba naprosto hloupá kniha má pořád vysoká hodnocení, protože jí někteří z lítosti nedají nižší hodnocení, nebo jdou naopak s davem.

    OdpovědětVymazat
  11. Syki: No je to možné :D Ja si neviem predstaviť, že by som čítala od rána do večera... samozrejme, mám rada knihy. Milujem ich :) Ale sú i iné veci :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tohle je opravdu hodně sporné téma. Někomu může kniha připadat jako naprostá kravina, bez děje a bez akce a někomu zase naprosto naopak. Každý nemůže mít naprosto stejný názor. Já osobně nesnáším ty lidi, kteří knihu odsuzují a nečtou jen proto, že jim někdo řekl, jak to je strašná a šíří to dál. Když mně nějaká kniha zaujme a vidím, že má i třeba nižší a ne tak dobré hodnocení, tak si jí stejně přečtu a po přečtení uvidím jestli měli pravdu nebo ne. Názor si prostě musí utvořit každý sám.

    Já tedy nevím o které dívčině z gr je řeč, ale rozhodně bych ráda viděla jak knihy hodnotí. Jen tak ze zajímavosti. :D

    Jinak souhlasím s Dý, že u upířích deníků se nejde vyjadřovat zrovna dobře. Já je čtu hlavně proto, že nemám ráda neúplné série ve své knihovně. Kdybych však věděla jak se to bude vyvíjet, nekoupila bych si ani první díl. Zato sérii stmívání mám poměrně ráda. kdyby se nenatočily filmy a zůstaly by jen knihy, lidé by si možná nevytvářeli obrázek na celou sérii jen díky ksichtícímu se Edwardovi nebo nablblé Belle. Knihy samy o sobě jsou dobré, jen už toho stmívání je všude prostě moc. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Řekla bych, žes to snad všechno vypíchla. Souhlasím s tím, že psát negativní recenze je těžké, ale stejně jako existují dobré knihy, tak jsou i ty špatné, navíc kritika taky patří k hodnocení:)

    Moc nechápu lidi, kteří knihy záměrně shazují. Momentálně je asi nejlepším příkladem Twilight sága - osobně jsem ji zatím nečetla, o filmech si myslím svoje, ale nemám potřebu si to ventilovat na knihách. Proč knihy hodnotí lidi, kteří se ani neobtěžovali s jejich čtením?

    Jinak jsem na tom podobně jako ty. Střídají se u mě období, kdy čtu něco lehčího nebo kdy zas vyměním YA lit. za klasiku:D

    OdpovědětVymazat