PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

6. července 2011

Letní dumání

Máme tu druhé speciální letní meme, které se bude na blogu objevovat každý ČTVRTEK. Cílem je zamyslet se nad daným tématem (které se vždycky dozvíte dopředu, nebo jej najdete přímo v tomto článku) a napsat o něm pár slov.

Co to je, říkáte si? Knižní svět se neskládá jenom z knih, ale také z různých knižních otázek a témat, o kterých se častokrát dosti živě diskutuje. Každý z nás má na danou problematiku jiný názor, jiný pohled. A nás by právě zajímalo, co si myslíte vy! 

Ještě pořád se vám to zdá divné? Vždyť přece všichni diskutujeme. A jelikož máme knižní blogy, chceme s vámi diskutovat o knihách a knižních věcech. Chceme s vámi dumat.

Účastnit se našeho Letního dumání můžete dvojím způsobem. Buď se každý týden zapíšete do linkovače se svým příspěvkem k danému tématu, anebo napíšete svůj názor do komentářů ke článku. Jak má být takovéto zamyšlení dlouhé? To necháváme na vás. Můžete se rozepsat, můžete napsat jeden, dva odstavce. Nebojte se napsat, co si myslíte. O nic nejde. Kolik lidí, tolik různých názorů.


7.7. ~ Sex v knihách pro mládež
V poslední době se téma sexu objevuje v mnohem větší míře všude. Je tedy jasné, že se dotkne i literatury. Co si myslíte o knihá pro mládež, v nichž se o sexu otevřeně mluví? Je to dobře nebo ne? Mělo by se o něčem takovém v knihách psát? A pokud ano, tak jakým způsobem, aby to nenaštvalo rodiče? 

14.7. ~ Hodnocení knih
Ohodnotit knihu je těžké. Hodnocením knih hodnotíte něčí práci. Čím vás kniha musí dostat, abyste jí dali vysoké hodnocení a doporučili ji dál? Jak se na hodnocení knih díváte vy? A měli by samotní autoři hodnotit knihy jiných spisovatelů? 

21.7. ~ Čtení knih v dětství
Ne všichni jsme četli knihy už od dětství. Některé doma ke čtení knih třeba příliš nevedli a dostali se k němu až později. Měly by děti číst už od mala? Co myslíte, že jim to dá do budoucna? Na kterou knihu z dětství nejraději vzpomínáte? Která kniha vás donutila začít opravdu číst a bylo to už v dětství nebo až později?

28.7. ~ Moderní upíři a vlkodlaci
Bývávalo zvykem, že upíří byla děsivá, krev sající a tvář měnící monstra a vlkodlaci se měnili vždy při úplňku a rozsápali, co jim přišlo do cesty. Doba se změnila. Teď jsou upíři a vlkodlaci sexy. Na jejich hrůzostrašnou stránku je pohlíženo jinak. Co si o tom myslíte? Měli by i nadále existovat praví, hrůzu nahánějící upíři a vlkodlaci? Anebo je lepší, když mají z hrudníku vypracovanou vánočku, na slunci se třpytí a mění se, kdy se jim chce?

4.8. ~ Náboženství v knihách
Nejznámější a nejprodávanější knihou vůbec je Bible. Hodně autorů je nábožensky smýšlejících, což se odráží i do jejich knih. Je to dobře nebo ne? Měli by autoři do svých prací reflektovat své náboženské vyznání a říkat tak čtenářům, co je podle nich správné a naopak?

11.8. ~ Fanatičtí fanoušci knih
Oblíbenost knižních sérií neustále stoupá. To se odráží i ve fanouškovské základně. Čtenáři o knihách vášnivě diskutují, píšou fanfikční povídky, pořádají setkání a diskuze, vymýšlejí si své dream casty. Ovšem opravdového davového šílenství se dočkáme v momentě, kdy se z knihy stává film. Co říkáte na fanatické fanoušky, kteří vám před kinem div že nevyrazí všechny zuby, jen aby se do kinosálu dostali první? Kde se nachází hranice mezi normálním fanouškem a tím fanatickým?

18.8. ~ Fantasy je pro hlupáky
Přestože je žánr fantasy v poslední době oblíbenější než kdy dřív, stále se najdou škarohlídi, kteří tvrdí, že lidé čtoucí fantasy knihy nejsou až tak úplně normální. Vytýkají jim jejich život ve snech, neschopnost vnímat realitu a nedostatek normálního života. Co si o tomto problému myslíte vy? Máte rádi fantasy? A pokud ano, co se vám na ní líbí? Čím si vás tento žánr získal?

25.8. ~ Mary Sue
Možná jste se s tímto pojmem už setkali, možná ne. Pro ty, co neví, co Mary Sue znamená, podívejte se sem a pro úplnou představu sem. Určitě jste se už na nějakou takovou Mary Sue narazili, anebo jste ji možná sami při psaní vytvořili. Mnoho autorek v poslední době své postavy vyloženě píše ve stylu Mary Sue, a proto je kolikrát těžké narazit na opravdu dobrou hrdinku. Jaká je podle vás ta nejotravnější Mary Sue (potažmo Gary Stue u kluků), se kterou jste se setkali, o níž jste četli, jakou jste nesnášeli už od začátku?

Pozn.: Pokud se vám toto zvláštní meme bude zamlouvat a uchytí se, budu v něm pokračovat i po skončení léta.

Žádné komentáře:

Okomentovat