PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

22. října 2011

Londýnský Tower

V rámci Děsivého čtení vám každý týden představíme jedno město, do něhož se můžete podívat. Tuto sobotu se podíváme do londýnského Toweru.

Jsem si jistá, že jste o slavném londýnském vězení už něco slyšeli. Pokud ne, uděláme si rychlý průlet dějinami.

Roku 1708 to byl právě Vilém I. Dobyvatel, který nařídil postavit White Tower, aby tak ochránil Normany. Předchozí dřevněné opevnění bylo naharazeno kamennou věží, okolo níž později Richard I. Lví srdce dal zbudovat hradní příkop s vodou z Temže. Nefungoval ovšem tak, jak by měl, proto jej Jindřich III. nechal vypustit a na jehom dně byly nalezeny lidské kosti.

Později začal být Tower využíván jako vězení, kam se umisťovali vězni z nižších společenských vrstev. Za zmínku stojí například Thomas More, kterého zde věřejně popravili. Do Toweru se dostali také příslušníci šlechtického stavu, nejznámější je druhá manželka Jindřicha VIII., Anna Boleynová. Její duch se občas prochází pozemky Toweru s hlavou v podpaží. Tower si zachoval své vězeňské využití i během obou světových válek. Během druhé světové války byl ve vězení také Hitlerův zástupce Rudolf Hess.

Kromě vězení se v prostorách Toweru nachází také královská klenotnice, sbírka zbraní a po jistou dobu se zde nacházel také zvěřinec. Tower i nadále zůstává královskou rezidencí, přestože v ní královská rodina nepřebývá.

Personálu Toweru se přezdívá Beefeaters, a to proto, že jako královská stráž mohli z královského stolu sníst tolik hovězího, kolik jenom chtěli. Každý večer provádí tzv. Ceremonii klíčů, kdy se uzamykají brány. Na Toweru jsou kvůli legendě chováni havrani. Říká se, že dokud se budou na Toweru nacházet, zůstane Anglie silná.

Tower je turisticky velice oblíbené místo hlavně kvůli příběhům, kdy byli lidé svědky několika děsivých událostí. Několik z nich se váže k duchům slavných osobností jako je Thomas Becket, mladý vévoda z Yorku, sir Walter Raleigh, či Kateřina Howardová. Po nocích jsou v Toweu slyšet nářky kdysi mučených vězňů a podivné kvílení.

Osobně jsem sice v Londýně byla, ale na prohlídku Toweru mi bohužel nezbyl čas. Jednou bych se tam chtěla podívat. Co vy? Navštívili jste nejslavnější britské vězení?

7 komentářů:

  1. V květnu tohoto roku, jsme měla možnost navšívit Londýn a dokonce jsem byla i na prohlídce Toweru. Musím říct že to bylo úžasné, akorát ve vnitř jsem se cítila hodně špatně - nějaký divný tlak, furt se mě točila hlava. Jinak vidět to Muzeum a všechny ty korunovační klenoty bylo úžasné!

    Ty Beefeatersové mě ale přišli ze všeho nejzajimávější, nevím proč ale přišli mě jako perfektní - dokonalá ukázka stráže.

    Je to fakt škoda, že jsi nestihla navštívit Tower a projít jejich "bezpečností" kontrolou. Je to opravdu nádherné místo.

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek! ;) O většině věcí jsem neměla tušení.

    OdpovědětVymazat
  3. super článok :)

    no virtuálne som sa tam už dostala, tak snáď sa mi tam podarí prísť niekedy aj osobne :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ešte som nebola v Londýne, ale keď tam raz pôjdem, tak dúfam, že sa dostanem aj do Toweru :)

    OdpovědětVymazat
  5. Byla jsem tam už dvakrát a kdykoliv bych jela znova. Ta atmosféra na vás úplně dýchá. A dokonce mám fotku s Beefeaterem:D Tak hezky se usmíval:)

    OdpovědětVymazat
  6. Velmi zaujmavý článok :) raz sa mi podarilo dostať do Londýna ale na Tower veru neostal čas :/ ale mesto ma neskutočne očarilo :) verím že sa tam raz vrátim a poprechádzam sa aj po chodbách Toweru :) mám rada staré miesta ktoré toho veľa pamatajú vždy je tam taká magická atmosféra :)

    OdpovědětVymazat