PŘESUN KNIŽNÍHO DOUPĚTE NA NOVOU DOMÉNU!!!
Nově mě najdete na mé vlastní originální doméně. Všechen obsah i komentáře byly přesunuty na novou stránku. Jen ještě všechno nešlape a nevypadá tak, jak má. Pište prosím všechny své komentáře na novou stránku. Díky.
KNIŽNÍ DOUPĚ

28. července 2011

Letní dumání (4)

Další příspěvek do dumajícího letního meme. Mějte prosím na paměti, že následující řádky reflektují můj názor na dané téma. Je přirozené, že se můj pohled na věc může od toho vašeho diametrálně lišit, v lepším případě shodovat. Neberte si to moc k srdci. Každý jsme nějaký a ne vždycky spolu můžeme souhlasit. Neberte prosím má slova jako tu jedinou možnou pravdu. Spíš si počtěte a sdělte mi, jak to vidíte vy.

Moderní upří a vlkodlaci

Moderní knižní trend je udělat z monster sexy chlápky, po kterých budou čtenářky toužit a kvůli kterým si budou knihy kupovat. Ano, mluvím o upírech a vlkodlacích. V poslední době se totiž objevuje docela málo knih, v nichž upíři a vlkodlaci vystupují jako záporné postavy a jsou vážně děsiví, což je škoda.

Já jsem vyrostla na Buffy, nejlepší seriál všech dob a opravdu nechápu, jak o seriálu někdo může říct, že je pod úroveň a o ničem. Takové rádoby chytráky mám úplně nejradši, vážně. Stále si budu stát za tím, že Joss Whedon je bůh. Díky jeho seriálu jsem začala brát upíry jako příšery, které chtějí člověku jenom vysát krev. Vlkodlaky zase jako příšery, co chtějí člověka rozsápat. Jeden druh nebezpečnější než druhý. Ani s jedním bych se nechtěla setkat - pokud bych tedy nebyla přemožitelka a neměla po ruce dřevěný kolík. To by pak byla ta správná jízda.

Jenže teď už nejsou upíři a vlkodlaci tak strašně zlí. Teď jsou sexy. Teď se mi kolikrát u některých knih při čtení i zvyšuje tep z toho, jak moc jsou sexy. Autorky knih pro ženské pohlaví záměrně z příšer dělají chlápky s vypracovanou vánočkou a sexappelem nejvyššího stupně Richterovy škály. Ví proč. Koho by vzrušovalo monstrum požírající a vysávající lidi? Eh, to vážně není cool.

Cool je umět se na slunci třpytit! (To, že je Edward víc jak sto let frustrovaný panic je vedlejší...) Cool je umět lítat, číst myšlenky, mít nadlidskou sílu a velký gang dalších podobných tvorů. Nevím, jak vám, ale většině čtenářek tohle imponuje. Musím se přiznat, že někdy i mně.

Samozřejmě ne všude jsou upíři a vlkodlaci sexy. Nejsem si jistá tím, že by nějaký spisovatel z řad mužů psal o tom, jak se upírovi zavlnily tvrdě vypracované svaly a jak mu po nich stekla lahodná kapička vody. Proto se nemusíme bát toho, že by ta pravá a nefalšovaná monstra ze stránek knih úplně zmizela. Stále tu bude někdo, kdo bude psát o tom, jak nechutná může být přeměna ve vlkodlaka. I nadále budeme nacházet příběhy, kde po vás tahle dvě stvoření půjdou a budou vás chtít zabít.

A to je dobře. Protože o sexuchtivých a neskutečně přitažlivých upírech a vlkodlacích se taky nedá číst pořád dokola. To by se z toho nejspíš jeden zbláznil. Ale je to vskutku příjemné rozptýlení, nemyslíte?

Nejspíš si taky najdu nějakého svého Bonese, protože tenhle upír má vážně grády!





Pokud se do tohoto letního meme chcete zapojit, podívejte se sem.


1 komentář:

  1. Sakra, vidíš, mě Buffy nikdy moc nebavila, no asi budu divná :)
    Ale to s Edwardem coby frustrovaným panicem jsi mě fakt pobavila. To je hřebíček na hlavičku :D

    OdpovědětVymazat